Oud snaarinstrument gevonden op Schots eiland

Oud snaarinstrument gevonden op Schots eiland

Oud snaarinstrument gevonden op Schots eilandEr zijn resten van een oud snaarinstrument gevonden in een grot op het schotse eiland Skye. Met een datering van 1.500 jaar zou dit het oudste muziekinstrument zijn dat tot dusver is gevonden in Europa. Men nam aan dat rond deze tijd alleen fluiten en trompetten gemaakt werden.

Naast het instrument werden er nog oudere artefacten gevonden in de grot. Het betreft voorwerpen uit de brons- en ijzertijd. “Het archeologisch onderzoek in de grot heeft een prachtige site blootgelegd”, beweert de Schotse archeoloog Rod McCullagh. Het gevonden instrument betrof een klein houten object, dat waarschijnlijk de brug was waarover de snaren gespannen werden.

Hoewel de vondst wellicht het oudste gevonden snaarinstrument van Europa betreft, heeft het instrument een veel oudere geschiedenis. Al in de beschavingen van Mesopotamië, die floreerden in de eerste drie milennia voor Christus, kwamen snaarinstrumenten voor. Zo waren de oude Grieken bijvoorbeeld geliefde harpspelers en werd de lier al door de Sumeriërs gebruikt tijdens ceremonies en rituelen. Zie hier bijvoorbeeld een gevonden gouden lier uit het Midden Oosten.

Bron: Scotsman

Meer lezen