Oud Romeins huis gevonden in Israël

De archeologische plaats Omrit (Israël) bood al 1900 jaar plek aan een oud Romeins huis, die deze maand pas is gevonden door archeologen. Omrit staat bekend om eerdere Romeinse opgravingen. Dit huis behoord waarschijnlijk tot een dorp. Op de muren van het huis hebben archeologen verschillende fresco’s aangetroffen die het natuurschoon uitbeelden.  Bomen, planten, vogels en vissen zijn direct op de kalklaag aan gebracht en goed bewaard gebleven.

Het huis zou gebouwd zijn in de vroege 2de eeuw voor Christus. Volgens Daniel Schowalter, professor in Wisconsin, had het huis twee verdiepingen. Het is niet zeker van wie het huis was, maar gedacht wordt aan een Romeinse generaal of een lokale edelman. Deze laatste zou dan de Romeinse architectuur hebben overgenomen voor de bouw van het huis.

Binnenplaats opgegraven

Archeologen hebben de resten gevonden van een deur die maar een bepaalde kant open kon. Dit betekent dat de deur kon worden afgesloten. Daarmee concluderen de archeologen dat de andere stenen en resten dichtbij de deur de binnenplaats moeten zijn.  De rest van het huis moet nog worden opgegraven. Waarschijnlijk is het huis verwoest in de 3de eeuw v.Chr. Daarna zijn er andere huizen overheen gebouwd, wat de meerdere funderingen  in de grond verklaart.

Fallische amuletten

Ook zijn er verschillende amuletten, in de vorm van een fallus (mannelijk geslachtsdeel), gevonden bij de opgraving. Ook die werden in de derde eeuw voor christus gemaakt. In meerdere delen van het Romeinse rijk zijn fallussymbolen gevonden. Ze zouden het ongeluk moeten afwenden en worden gebruikt in de vorm van kettingen of beelden. De archeologen hopen in Omrit nog meer archeologische resten te vinden.


Bronnen:

Itbnews.info: Ancient Roman house
Livescience.com: Roman House
Archaeology.org: Israel Roman House


Afbeelding:

Wikipedia.org: CC BY-SA 4.0

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's