Geen foto

Oud-Griekse pillen gevonden in scheepswrak

Oud-Griekse pillen gevonden in scheepswrakIn 130 v. Chr. zonk er een Grieks schip nabij de Italiaanse kust, met aan boord medicijnen en Syrisch glaswaar. Het wrak werd twintig jaar geleden opgedoken door archeologen. Nu hebben archeobotanisten de medicinale pillen onderzocht die bereid werden door de natuurkundigen van het oude Griekenland. DNA-onderzoek leverde boeiende resultaten op.


Archeobotanisten bestuderen resten van oude planten bij archeologische vondsten. De millennia oude tabletten blijken een mengsel te bevatten van plantenextracten. Meer dan tien soorten planten werden gebruikt, van hibiscus tot selderij. “Medicinale planten zijn eerder gevonden [bij de Grieken], maar niet een samengesteld medicijn, dit is echt iets nieuws”, zegt Salain Touwaide, directeur van het Instituut ter Preservatie van Medicinale Tradities.

De pillen werden bewaard in tinnen doosjes en hadden de grootte van een munt. Ze werden waarschijnlijk ingenomen met azijn of water. Alisa Machalek, wetenschappelijk schrijfster voor het Nationale Instituut voor Gezondheid, meent dat de pillen van groot belang zijn voor historici die gespecialiseerd zijn in medicijnen en oude geneeswijzen.

Er is tegenwoordig meer aandacht voor pillen op basis van natuurlijke ingrediënten, wegens de bijwerkingen die synthetische stoffen vaak teweeg brengen. Schriftelijke bronnen vertellen over de wijze waarop de oude Grieken natuurlijke medicijnen gebruikten en voor welke ziektes. Wellicht valt er plantkundige medische kennis op te doen uit de vondsten.

Bron: Greek Reporter

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's