Opmerkelijke vondst bij opgravingen Istanbul

In 2007 ontdekte men aan het Küçükçekmece meer in Istanbul een havenstadje uit de 2e eeuw na Christus: Bothonea. Met de vondst van dit stadje kwam een schat aan voorwerpen uit vooral de 4e tot 6e eeuw n.Chr bovendrijven. Vandaag de dag worden er nog steeds nieuwe archeologische vondsten gedaan in Bothonea, nu wel een zeer opmerkelijke.

Er zijn namelijk over een periode van enkele jaren 700 flessen van glas en keramiek aangetroffen met daarin antidepressiva pillen en medicijnen tegen hartkwalen. Op de locatie van deze vondst troffen de archeologen ook productiemiddelen en medische ‘apparatuur’ aan. Ze denken te maken te hebben met een centrum voor de productie van drugs, waarschijnlijk net als andere vondsten in Bothonea uit de 4e-6e eeuw. Volgens Şengül Aydıngün, hoofd van de opgravingen in Bothonea, is het de grootste vondst van dit soort flessen ooit.

Lokale productie

De beide soorten medicijnen die zijn aangetroffen lijken lokaal geproduceerd te zijn. Dit is niet alleen af te leiden uit de gevonden productiemiddelen, maar ook omdat bepaalde planten die benodigd zijn voor het maken van deze medicijnen in de directe omgeving te vinden zijn.

Aanval op Constantinopel

Naast deze ontdekkingen zijn er ook sporen aangetroffen van een brand. Na een analyse blijkt dat dit waarschijnlijk sporen zijn van een brand die hier woedde ergens tussen 620 en 640 n.Chr. Volgens Şengül Aydıngün levert dit mogelijk het eerste archeologische bewijs voor een aanval van Avaren op Constantinopel in 626 n.Chr. Historische documenten spreken van zo’n aanval, maar archeologisch bewijs was nooit eerder aangetroffen.

Bronnen

hurriyetdailynews.com Ancient antidepressants found

Afbeelding

wikimedia.org Byzantine remains

Meer lezen
Tijdvakken
Landen