Opgravingen in monument Romeins Badhuis Heerlen

In het Thermenmuseum in Heerlen wordt vandaag voor het eerst in 75 jaar gegraven. Dit archeologisch onderzoek is bijzonder, aangezien het Romeins Badhuis aldaar een archeologisch monument is. Toestemming om archeologisch onderzoek te doen is verleend, omdat er een aanzienlijke kans bestaat dat nieuwe informatie over de datering en de functie van het badhuis in Heerlen gevonden zullen worden.

Heerlen: oudste stad van Nederland?

Met dit onderzoek mengt Heerlen zich in de strijd om de titel ‘oudste stad van Nederland’. Tot nu toe gaat die strijd tussen Maastricht (Trajectum ad Mosam) en Nijmegen (Ulpia Noviomagus Batavorum). Nu bestaat er dus ook de kans dat Heerlen (Coriovallum) de oudste stad van Nederland is.

Strenge regels  voor opgravingen in badhuis Heerlen

De opgraving wordt toegestaan onder strenge voorwaarden. Zo wordt er enkel met de hand gegraven, machines zijn niet toegestaan. Ook mag er maar een beperkt aantal sleuven van 1 meter breed gegraven worden. Dit moet voldoende zijn in het onderzoek, aangezien uit lichte verkleuringen van de bodem al belangrijke informatie gehaald kan worden. Alle opgegraven grond wordt gezeefd, zo worden ook de kleinste vondsten niet gemist.

Restauratie en bescherming badhuis Heerlen

Het bodemonderzoek in Heerlen wordt uitgevoerd in samenwerking met de Provincie Limburg. Gehoopt wordt dat de resultaten openstaande vragen rond het badhuis zullen beantwoorden. Tegelijkertijd wordt het enige bewaarde Romeinse Badhuis van Nederland gerestaureerd en beschermd.

Geschiedenis in beeld

Men probeert ook de geschiedenis beter zichtbaar te maken op straat. Zo worden er op verschillende plekken borden met informatie over de locatie geplaatst. Onder de locaties waar deze borden geplaatst worden is bijvoorbeeld de Romeinse Spitsgracht achter het Thermenmuseum. Deze werd afgelopen jaar opnieuw zichtbaar gemaakt. Ook zullen informatieborden te vinden zijn bij de Schelmentoren, de Sint-Pancratiuskerk en bij de reconstructie van een stukje stadswal van het vroegere Landsfort Herle. Deze laatste is te vinden op het Pancratiusplein.

Bron: nos.nl heerlen oudste stad

Afbeeldingen: Thermenmuseum Heerlen, opgravingen

Meer lezen

Tijdvakken

Landen