Geen foto

Opgravingen Domplein afgerond

De houten resten van een Romeinse weg waren de opzienbarendste vondsten.Op het Utrechtse Domplein zijn archeologen de afgelopen drie maanden bezig geweest met een proefopgraving. Tijdens het onderzoek stuitten de archeologen onder andere op de zeldzame houten resten van een Romeinse weg. In afwachting van een besluit over de bouw van een nieuw publiekscentrum gaat de put nu tijdelijk dicht.

Gisteren werd bekend gemaakt dat de proefopgravingen op het Utrechtse Domplein waren afgerond. Het onderzoek, dat in juni van start ging, leverde een aantal unieke vondsten op. Archeologen van de gemeente Utrecht stuitten niet alleen op middeleeuwse musketkogels en bijzondere munten, maar ontdekten ook de zeldzame houten resten van een Romeinse weg. Volgens de archeologen werpen deze unieke vondsten “nieuw licht op 2000 jaar geschiedenis”.

Het doel van de proefopgravingen was om te onderzoeken of de archeologische resten onder het Domplein duurzaam behouden kunnen worden. De Stichting Domplein 2013 is namelijk van plan om onder het plein een ondergronds publiekscentrum aan te leggen, maar dit project mag alleen doorgang vinden als het geen schade oplevert aan de historische overblijfselen. Aan de hand van de meetresultaten zal de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed later dit jaar besluiten of het toestemming verleent aan het project. Zo ja, dan zal in de zomer van 2012 begonnen worden met de volledige heropgraving van het Domplein. 

Bron: Nieuwsbank
Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's