Opgraving van de week: Archeologen vinden tombe belangrijke Viking-heer

Archeologen van het museum in Skanderborg hebben in de Deense stad Hørning een tombe met daarin een aantal grafkamers aangetroffen. In de grafkamers troffen de archeologen verschillende voorwerpen en lichamen aan waaruit kan worden afgeleid dat er een zeer hooggeplaatst viking begraven ligt.

De tombe bij Hørning

Op de locatie in Hørning werd al in 2012 archeologisch onderzoek verricht. Onderzoekers vonden toen twee graven die zich voor de tombe bevonden. In deze graven werd echter niets spectaculairs gevonden, alleen een grafkist met het skelet van een viking erin. De tombe zelf werd echter pas recentelijk door archeologen onder de loep genomen. Daarbij kwaen ze spectaculaire vondsten tegen.. Zo werd vlak voor de tombe een uitbundig versierde gesp gevonden waarmee ooit teugels aan een paard zijn vastgemaakt.

Hooggeplaatst Viking heer 

Naast de gesp zijn er ook nog verscheidene riemgespen, delen van zwaarden en stukken intact gebleven leer gevonden. De archeologen denken hierdoor dat de Viking van een hele hoge status was. "De artefacten die we hebben gevonden, waaronder de gesp van het hoofdstel waren alleen maar beschikbaar voor zeer welgestelde Vikingen, we geloven dat het een cadeau was voor een bondgenootschap met de Vikingkoning Gorm.", zegt archeoloog Merethe Schifter tegen The Copenhagen Post.

Belangrijkste vondst sinds 1983

Volgens de onderzoekend archeologen is de vondst van deze Viking tombe een van de meest belangrijke in de geschiedenis, en valt deze zelfs te vergelijken met de vondst van de man van Tollund en het meisje van Egtved. De gevonden artefacten zullen vanaf april te zien zijn in het museum van Skanderborg. 

Bronnen:

cphpost.dk: Archaeologists make sensational Viking discovery in Denmark

history.com: Danish Viking Tomb Reveals Unprecedented Gems

museumskanderborg.dk: Archaeology

Afbeelding:

Wikimedia commons 

Meer lezen

Landen

Thema's