Opgraving Lancaster NN775 start op wapenstilstandsdag

Aanstaande wapenstilstandsdag (11 november) zal in het Belgische Bunsbeek een begin worden gemaakt aan de opgraving van de Lancaster NN775: een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Deze viermotorige machine stortte op 5 maart 1945 neer in Bunsbeek, nadat hij samen met nog 169 andere bommenwerpers in Waterbeach vertrok.

De crash van Lancaster NN775

Er zaten zeven bemanningsleden in het gecrashte Avro Lancaster vliegtuig. Daarbij had de Avro Lancaster de grootste bommencapaciteit van de Royal Air Force. De Tommy's kregen soms wel tienduizend kilo aan springstof mee, waarmee vervolgens richting het Ruhrgebied getrokken werd. Zelfheeft de NN775 geen explosieven meer aan boord; zo bleek al uit de vooronderzoeken. De bommenwerper is op de terugweg gecrasht, na een bombardement op Gelsenkirchen.

Zoektocht naar stoffelijke overschotten

De Bunsbeekse burgemeester Reekmans besloot de opgraving toch door te voeren, gezien het vrijwel zeker is dat er stoffelijke overschotten in het toestel liggen. Uit een onderzoek van de Studiegroep Luchtoorlog bleek als voorbeeld hiervan hoe bijvoorbeeld alleen al in Nederland ook 1085 vermiste bemanningsleden mogelijk nog in vliegtuigwrakken liggen. Van de Lancaster in Bunsbeek werden slechts twee van de bemanningsleden daadwerkelijk gevonden en begraven, waaronder navigator Smith en flying officier Clarke. Na de opgraving zullen de wrakstukken terug worden gebracht naar Waterbeach.

Bronnen:
Warbirds Resourcegroup: Lancaster
Luchtvaartgeschiedenis.be 
Nieuwsblad.be 
NOS.nl

Afbeelding via Pixabay

Meer lezen
Tijdvakken
Landen