Opgraving bewijst: steentijd dieet bestond uit meer dan 55 plantensoorten

Distels, waterlelies, cypergrassen en geroosterde eikels: meer dan 55 soorten planten stonden op het menu in de steentijd. Uit een opgraving in Israël blijkt namelijk dat het menselijk dieet destijds een stuk gevarieerder was dan men tot nu toe dacht.

Het dieet van de Homo erectus

In de Gesher Benot Ya’aqov - een vallei langs de Jordaan – leefden 780.000 jaar terug de primitieve soort Homo erectus. De Israëlische onderzoekers besloten verschillende grondlagen van de vallei te analyseren. Ze vonden duidelijk verschil tussen de plantenresten uit de tijd dat het gebied nog onbewoond was en de bewoonde tijd. Er ontstond een lijst met tientallen planten die destijdse bewoners mee namen naar hun nederzetting.

Waterplanten

Volgens de wetenschappers aten de bewoners niet alleen de planten zelf, maar ook de wortels, noten, vruchten en zaden. Wat daarnaast opviel, was de grote hoeveelheid waterplanten. Er is sprake van zeker tien soorten waterplanten, die inmiddels niet meer in het gebied voorkomen. Deze werden door het steentijdvolk meegenomen naar hun nederzetting.

Vlees

Het steentijddieet stond voornamelijk bekend om de grote hoeveelheden vlees. In de vallei zijn weliswaar ook botten van buffels en beren aangetroffen, maar volgens onderzoeker Goren-Inbar at de Homo erectus veel gevarieerder. Zijn verklaring voor het vertekende beeld van het dieet, ligt bij het feit dat veel plantenresten inmiddels vergaan zijn.

Bronnen:

nu.nl Opgraving

Afbeeldingen:

commons.wikimedia.org Cypergras

Meer lezen
Tijdvakken
Landen