Resten van de St. Salvador abdij in Ename

Opening archeologisch depot in Ename

Resten van de St. Salvador abdij in EnameIn het Belgische dorpje Ename in Oost-Vlaanderen wordt vandaag het ‘Erfgoedcentrum Ename’ geopend. Naast de traditionele tentoonstellingen herbergt het gebouw ook een erfgoedcafé, een transitdepot voor cultureel erfgoed en een proefproject met een archeologisch depot.

Het nieuwe Erfgoedcentrum Ename moet een centrale rol gaan spelen in het depotbeleid van het gebied Brussel-Hoofdstad. Al sinds 2002 kampen de musea, archeologische collecties en kerkfabrieken in deze regio met een groot tekort aan opslagruimte. Met de opening van het nieuwe erfgoedcentrum hoopt de provincie nu een oplossing gevonden te hebben voor dit probleem.

De opslagfunctie van het nieuwe Erfgoedcentrum is tweeledig. Enerzijds is er een cultureel transitdepot, waar culturele instellingen hun collectie tijdelijk kwijt kunnen in het geval van een  verbouwing of ramp. Daarnaast is er het proefproject archeologisch depot, waar met name kleine gemeenten die niet beschikken over genoeg opslagruimte hun archeologische vondsten kunnen laten stallen.

"Dit is het kloppend hart van het provinciaal depotbeleid", aldus Jozef Dauwe, gedeputeerde voor cultuur in de provincie. "Veel erfgoedbeheerders hebben namelijk te kampen met depotproblemen: te weinig plaats, te slechte omstandigheden en stukken die niet meer bij hun collectie passen."

Bron: Knack

Meer lezen

Landen