Geen foto

Open dag archeologische vondst Arkum

In Arkum in Zuidwest-Friesland is bewijs van bewoning in de oudheid gevonden.In het buurtschap Arkum in de gemeente Zuidwest-Friesland zijn in een weiland de overblijfselen van een huisterpje uit de eerste tot derde eeuw na Christus gevonden. De vondsten zijn tijdens de open dag op 28 januari te bezichtigen.

Vermoedelijk ligt het huisterpje direct naast een groter dorpsterp uit de middeleeuwen. Men kan de onderzoekslocatie, Arkum 4, op 28 januari van 10:00 tot 15:00 uur bezoeken. Onderzoekers van het Groninger Instituut voor Archeologie zullen aanwezig zijn om de vondsten toe te lichten.

Het archeologisch onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de geplande bouw van een onderkelderde ligboxenstal, een stal voor rundvee. De terp bestaat uit enkele lagen, waaronder een dikke mestlaag en een ophogingslaag van schone kleibrokken. Onder de diepste, mestrijke laag zijn sloten, kuilen en waterputten gevonden.

Ook werd er aardewerk en bot gevonden, waaronder runderkiezen. Dit wijst uit dat het agrarisch gebruik van het gebied ca. tweeduizend jaar terug gaat. Eerdere vondsten duidden ook al aan dat het gebied in de late ijzertijd door mensen bewoond is, hoewel niet duidelijk is op welke manier. De recente vondst biedt mogelijk nieuwe inzichten in de landschappelijke ontstaansgeschiedenis van het gebied.

Bron: De Weekkrant Fryslân

Meer lezen
Tijdvakken
Landen