Op zoek naar een 7000 jaar oude cultuur in Nieuwegein

In Nieuwegein worden opgravingen verricht in de grond van bedrijvenpark Het Klooster. Archeologen zoeken naar overblijfselen van een 7000 jaar oude cultuur: de Swifterbantcultuur. De gemeente had de opgravingen liever geheim gehouden.

Anonieme tip over opgravingen Nieuwegein

Nieuws over de opgravingen in Nieuwegein kwam naar boven via een anonieme tipgever. Deze berichtte over de opgravingen bij RTL Utrecht. De anonieme tipgever stelde bang te zijn dat belangrijke vondsten onder het tapijt geveegd zouden worden als er geen media-aandacht voor de opgraving was. Op de locatie van de opgravingen moet namelijk een nieuw bedrijfspand gebouwd worden.

De gemeente is hierover in onderhandeling, maar stelt dat het onzin is dat ze belangrijke vondsten zouden verzwijgen. Een woordvoerder van de gemeente stelt dat de gemeente trots is op de archeologische vondsten en dat zij bovendien verplicht is om zorgvuldig om te gaan met eventuele vondsten.

Vondst Swifterbantcultuur

Vanuit zakelijk oogpunt wil de gemeente niet bekendmaken hoeveel geld de opgravingen kosten. Ze is immers nog in onderhandeling over de bouw van een nieuw bedrijfspand op de locatie van de opgravingen. Intussen hebben archeologen al interessante voorwerpen gevonden. Zo werd een hanger van git opgegraven. Aangezien deze uit materiaal bestaat dat niet in Nederland voorkomt, blijkt hieruit dat de hanger hoogstwaarschijnlijk via handel in Nieuwegein terecht is gekomen.  

Bron:

rtvutrecht.nlnieuwegein hield opgravingen geheim

Afbeelding

wikimedia.org Small sample of jet

Meer lezen