Geen foto

Onthulling archeologische topvondst in Almere

Thijs met de gevonden schedel (Bron Gemeente Almere) Aanstaande woensdag 10 oktober zal in de Nieuwe Bibliotheek in Almere stad een archeologische topvondst onthuld worden. Het gaat om de schedel van een inheemse man uit de eerste of tweede eeuw na Christus. De Almeerse stadsarcheoloog Willem Jan Hogensteijn zal bij de onthulling aanwezig zijn om achtergrondinformatie te verschaffen.

De bewuste schedel werd afgelopen zomer gevonden tijdens graafwerkzaamheden in de Almeerse wijk Europakwartier. De twaalfjarige Thijs was hier aan het spelen toen hij plots de schedelkap van een volwassen man ontdekte. Hij bracht zijn opmerkelijke vondst mee naar huis, waarop zijn ouders meteen de politie belden. Die stelden vast dat er geen sprake was van een misdrijf, maar dat Thijs een unieke archeologische ontdekking had gedaan.

Na onderzoek bleek dat de schedel toebehoorde aan een man uit de eerste of tweede eeuw na Christus, de periode waarin de Romeinen aanwezig waren in de regio. Archeologen denken echter niet dat het gaan om een Romein, maar om een inheemse bewoner. De onfortuinlijke man is waarschijnlijk verdronken in het toenmalige Flevomeer, waarna zijn schedel in de grond terechtkwam.

De spectaculaire vondst van Thijs zal aanstaande woensdag 10 oktober door burgemeester Ed Anker onthuld worden in de Nieuwe Bilbilotheek in Almere Stad. De Almeerse stadsarcheoloog Willem Jan Hogensteijn zal eveneens bij deze ceremonie aanwezig zijn om achtergrondinformatie over de schedel te verschaffen. Vervolgens zal de vondst, in het kader van de Maand van de Geschiedenis, op diezelfde locatie nog enkele weken tentoongesteld worden.

De onthulling van de schedel is vrij toegankelijk voor publiek en zal plaatsvinden om 14.00 in de Nieuwe Bibliotheek te Almere.

Bron: Persbericht Gemeente Almere

Meer lezen
Tijdvakken
Landen