Geen foto

Ontdekking van een ‘nieuwe’ piramide

Piramides van GizehDe beroemde piramide van Cheops, nabij de stad Gizeh, werd door de oude Griekse schrijvers bestempeld als één van de zeven wereldwonderen. De piramide wordt gezien als één van de oudste ter wereld. In februari 2014 verscheen in verschillende media het bericht dat in het zuiden van Egypte een piramide is ontdekt die al tientallen jaren eerder is gebouwd. Dit nieuws is echter niet geheel juist.

Piramide van Edfu

Al sinds 1894 weten mensen namelijk van het bestaan van de piramide van Edfu. Het bouwwerk bevindt zich 750 kilometer ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Cairo en was ooit slechts 13 meter hoog. De piramide is een zogenoemde ‘trappenpiramide’, gemaakt volgens de structuur van de piramide van farao Djoser. De oudste Egyptische piramides zijn naar dit model gemaakt. Deskundigen weten niet precies welke Egyptische farao verantwoordelijk is voor de bouw. Het vermoeden bestaat dat Hundi, de laatste heerser van de derde dynastie (2637-2613 v. Chr.) of zijn zoon Snefru (2613-2589 v. Chr.) opdracht gaf tot het maken van deze piramide.

Archeologisch onderzoek bij de piramide van Edfu

Sinds 2010 wordt de piramide onderzocht door archeologen van de universiteit van Chicago. Het doel van het onderzoek is om de huidige staat van de piramide te beschermen. Door plunderingen en erosie is de piramide nu namelijk nog maar vijf meter hoog. Men is tot de conclusie gekomen dat de piramide is gebouwd van verschillende soorten kalksteen, wat ten tijde van de bouw bijna een kilometer van de piramide vandaag gehaald moest worden. De onderzoekers weten niet welk doel de piramide ooit diende. Uit opgravingen bleek dat het monument in tegenstelling tot de piramides van Gizeh geen graftombe bevat. De archeologen vermoeden dat de farao met de piramide de grootsheid van zijn macht wilde etaleren.

Bron: National Geographic, Newly Excavated 4,600-Year-Old Egyptian Pyramid Threatened by Development

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's