Ontdekking eeuwenoud papierbehang in huis ontdekkingsreiziger Roggeveen

Tijdens de restauratie van een rijksmonument in het centrum van Middelburg zijn verschillende eeuwenoude papierbehangsels gevonden. Het woonhuis van de 18de-eeuwse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen – ontdekker van het wereldberoemde Paaseiland – blijkt onder meer een uniek vroeg 19e-eeuws papierbehang te bevatten.
 
Evert van Kampen, eigenaar van het Roggeveenhuis in de Lange Noordstraat te Middelburg, ontdekte in zijn woonhuis diverse 18e en 19e-eeuwse behangsels. Een van de behangsels is mogelijk persoonlijk aangebracht door Jacob Roggeveen.

Middelburgsche Courant uit 19e eeuw

Een van de grootste verrassingen trof Van Kampen aan achter een betimmering op de verdieping. Daar ontdekte hij een houten kastenwand met drie tot vier lagen eeuwenoude papierbehangsels geplakt op een grondlaag van oude kranten. Dit bleken verschillende nummers van de Middelburgsche Courant te zijn, daterend uit de maanden februari-juli 1821. Eén van de couranten bevat de namenlijst van alle personen die een vergoeding kregen toebedeeld naar aanleiding van het grote bombardement door de Engelsen op Vlissingen in 1809.

Frans behang uit 18e-eeuw

Achter de kastenwand trof Van Kampen een ander papierbehangsel aan. Uitgevoerd in de Empirestijl en aan de bovenzijde uitbundig gedecoreerd met een brede border waarop een rijke draperie met koorden en flosjes, met  daartussen een schaal met vogels. Dit alles versierd met velouté (als fluweel aanvoelende patronen van wolscheersels in lijm). Minstens zo dominant als het patroon zijn de kleuren: groen en paars op een lichtgrijze achtergrond. Dit waarschijnlijk in Frankrijk geproduceerde behang dateert uit omstreeks 1800-1805. Hieronder bevindt zich, nauwelijks zichtbaar, een circa twintig jaar ouder zwart papierbehangsel met blauwe en goudgele ornamenten. De drager van deze beide papierbehangsels is een wit linnen velouté behangsel met groene en rode ornamenten. Deze zeldzame behangsoort dateert uit de eerste decennia van de 18de eeuw, een behangtype dat Jacob Roggeveen zeker gekend zal hebben.

Onthulling papierbehang

Op donderdag 17 april om 09.30 uur zal de Middelburgse wethouder voor monumenten, Johan Aalberts, het bouwbord van dit pand aan de Lange  Noordstraat 37 onthullen.

Meer lezen