Tijdens de Nationale Archeologiedagen krijgen grote en kleine onderzoekers de kans om archeologische vondsten te bekijken

Tijdens de Nationale Archeologiedagen krijgen grote en kleine onderzoekers de kans om archeologische vondsten te bekijken

De Nationale Archeologiedagen.

Ontdek het verleden tijdens de Nationale Archeologiedagen 2024

Dit weekend zijn het weer de Nationale Archeologiedagen. De dagen brengen het verleden tot leven, vertellen het verhaal van vroeger en zijn een unieke gelegenheid om te zien wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat. Met meer dan 200 activiteiten verspreid over het hele land valt er ook dit jaar weer een hoop te beleven. Ga niet undercover, maar underground bij de archeoloog en ontdek jouw geschiedenis!

Ontdek verborgen schatten

Tijdens de Nationale Archeologiedagen krijgen grote en kleine onderzoekers de kans om archeologische vondsten te bekijken en meer te leren over het onderzoek en de technieken die archeologen gebruiken. Bezoekers kunnen deelnemen aan opgravingen en zo actief meewerken aan de ontrafeling van ons verleden. Ook zijn er lezingen, workshops, fiets- en wandeltochten, bijzondere tentoonstellingen en zelfs theaterstukken in de open lucht. Of je nu gepassioneerd bent door geschiedenis of gewoon nieuwsgierig, iedereen kan kennismaken met de bijzondere archeologische vondsten uit hun omgeving. 


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Hoogtepunten

Er staan een aantal hoogtepunten op het programma die je niet wilt missen:

 • Het Noordelijk Archeologisch Depot van Groningen, Friesland en Drente opent tijdens de Nationale Archelogiedagen exclusief het depot en geeft een unieke rondleiding voor het publiek. Ook kun je meegebrachte vondsten laten determineren en zijn er presentaties van verschillende archeologische instanties, musea en verenigingen.
   
 • Voor het eerst zijn bijzondere, eeuwenoude vondsten uit een beerput in de Korte Leidsedwarstraat te zien tijdens de archeologische pop-up in De Bazel in Amsterdam. Bekijk deze vondsten en ontmoet de archeologen die de opgraving hebben gedaan.
   
 • Het ArcheoFestival Sempervivetum MMXXIV neemt je mee op een theateravontuur met boeiende toneelscènes langs de Romeinse vindplaatsen in de prachtige ‘Romeinse Vallei’ in Bocholtz. Het festival is dit jaar zelfs tweetalig, Duits en Nederlands. De scènes blijven in de Frankische taal van het Ripuarisch, maar de vertellers begeleiden groepen in de taal van hun keuze.
   
 • Zo'n 2.000 jaar geleden hoorde Zeeland bij het Romeinse Rijk. Het Team Beach Archaeology brengt Zeeuwse archeologische strandvondsten uit de prehistorie tot aan de moderne tijd in kaart. Ook kunnen meegebrachte archeologische strandvondsten bij hen gemeld worden.
   
 • De beroemde deskundigen van ADC ArcheoProjecten doen al meer dan 25 jaar archeologisch onderzoek. Tijdens de Nationale Archeologiedagen organiseren ze een archeologisch booronderzoek in Amersfoort en geven zo de gelegenheid om over de schouder van de archeoloog mee te kijken.
Meer lezen
Landen