Ons’ Lieve Heer op Solder viert 350 jarig bestaan
Ons' Lieve Heer op Solder is na het Rijksmuseum het oudste museum van Amsterdam. Afgelopen dinsdag vierde de kerk haar 350 jarig bestaan. In de voormalige schuilkerk worden inmiddels weer katholieke diensten gehouden.
Jan Hartman, een welgestelde koopman, kocht op 10 mei 1661 een pand aan de Amsterdamse Oudezijds Voorburgwal. Hij verbouwde de bovenste drie verdiepingen in twee jaar tijd tot een verborgen rooms-katholieke kerk. Jan Hartman was katholiek en zijn zoon studeerde voor priester. Na de Alteratie in 1578 was er in Amsterdam een officieel verbod gekomen op de viering van de katholieke eredienst. Katholieken hielden daarom diensten in schuilkerken. De protestantse overheid in Amsterdams wist ervan, maar de stad gedoogde andere geloofsopvattingen.
De naam Ons' Lieve Heer op Solder dateert uit de 19e eeuw. De schuilkerk heeft meer dan twee eeuwen dienst gedaan. In 1887 werd de grote Sint-Nicolaaskerk tegenover het Centraal Station katholiek gewijd en verloor Ons' Lieve Heer op Solder haar functie als parochiekerk. Katholieke Amsterdammers kochten het pand op en behoedden het voor de sloop. Een jaar later, op 28 april 1888, werd Ons' Lieve Heer op Solder voor publiek opengesteld.
De zolderkerk was jarenlang alleen in gebruik als museum, maar sinds kort wordt de rooms-katholieke kerk eredienst er weer gehouden. Er worden huwelijken ingezegend en elke kerstnacht zijn er twee nachtmissen. Iedere eerste zondag van de maanden oktober tot en met april vindt een heilige mis plaats, opgeluisterd met zang en orgelspel. Tijdens het jubileum afgelopen dinsdag onthulde Wethouder Carolien Gehrels het gerestaureerde tabernakel, een houten meubel waarin de hosties werden bewaard.
Bronnen: Parool, RTV, IAmsterdam