nikolaas II

Nikolaas II met bewakers op de achtergrond

Wikimedia Commons

Onomstotelijk bewijs - dit is het lichaam van de laatste tsaar

Het is onomstotelijk bevestigd dat de resten van de lichamen van de laatste Russische tsaar Nikolaas II en zijn familie gevonden zijn. Al in 1979 werden de lichamen gevonden in de buurt van Jekaterinenburg. De bevestiging dat het daadwerkelijk om de keizerlijke Romanov familie gaat, is nu gemaakt door middel van 37 verschillende soorten onderzoek. Experts op het gebied van forensisch onderzoek, genetica, handschriften en meer, hebben samengewerkt om deze bevestiging mogelijk te maken.

Vondst van de lichamen

De lichamen van de tsaar, de tsarina en drie van hun dochters werden al in 1979 gevonden door geoloog Alexander Avdonin tijdens een riskant project. Omdat de geschiedenis van de tsarenfamilie een verboden onderwerp was in de Sovjet-Unie, was Avdonin bang voor de reactie van de overheid, als deze er achter zou komen wat voor opgravingen hij had uitgevoerd. Na een kort onderzoek begroef hij de botten daarom weer. Het zou tot 1988 duren tot Avdonin een verzoek tot onderzoek in durfde te dienen bij de regering. Het politieke klimaat werd toen wat losser. Drie jaar later in 1991, na de val van de Sovjet-Unie, werd het onderzoek goedgekeurd door de nieuwe regering van Boris Yeltsins Russische federatie.

Het bewijs

In 1998 claimde het toenmalig onderzoeksteam dat het hier inderdaad om de resten van Nikolaas II en zijn familie ging. Ze zouden zijn omgekomen voor het vuurpeloton. Niet iedereen was overtuigd. Skeptische historici vreesden dat deze historische vondst eigenlijk van politieke aard was. Yeltsin had namelijk een politiek belang bij de afronding van het mysterie rondom de lichamen van de tsarenfamilie. Zo zou hij goede sier kunnen maken bij het westen. De Russisch-orthodoxe kerk was eveneens niet overtuigd. Zij hadden de Romanovs in 1981 tot heiligen verklaard. Het stoffelijk overschot van een heilige is automatisch een heilig relikwie. De kerk wilde daarom onomstotelijk bewijs. In 2015 is het onderzoek naar de lichamen heropend.

Dat onomstotelijk bewijs is er nu dankzij 37 verschillende soorten onderzoek. Door de recente bevindingen kan er niet meer getwijfeld worden over de authenticiteit. Ook is het gerucht dat de lichamen na hun executie overgoten zouden zijn met bijtend zwavelzuur, nu voorgoed ontkracht.

Belang van de Romanovs

De executie van de Romanovs speelt vandaag de dag nog steeds een grote rol in de Russische samenleving. Zo heeft de Russisch-orthodoxe kerk 17 juli, de dag waarop de executie plaatsvond, tot een officiële herdenkingsdag gemaakt. Bij de laatste herdenking in de zogenaamde Kathedraal op het Bloed in Jekaterinenburg waren ondanks de dreiging van het Coronavirus, 10.000 mensen aanwezig.

Bronnen: Tsarnicholas.org, History.com, Deutsche Welle

Meer lezen
Tijdvakken
Landen