Onderzoeksteam brengt overblijfselen oude stad Issos in kaart

Met sensoren gaan de archeologen de historische stad Issos in kaart brengen.Een team van archeologen is begonnen met onderzoek op de site van de antieke stad Issos in het hedendaagse Turkije. De onderzoeksgroep maakt gebruik van sensoren om de ondergrondse overblijfselen van de stad te visualiseren.

Iskender Yönden, de districtsgouverneur van Erzin in de provincie Hatay, maakte afgelopen maandag bekend dat een team van vier archeologen aan het werk gaat op de site van de antieke stad Issos. De stad is al ca. vijfhonderd jaar onder de grond verdwenen en het onderzoeksteam moet ervoor zorgen dat de stad weer zichtbaar wordt. Opgraafwerkzaamheden zullen voortgezet worden, nadat er aan de hand van sensoren meer bekend is over de overblijfselen van de stad.

Ongeveer vijf maanden geleden brachten opgravingen op de site ruïnes van badhuizen en een aantal mozaïeken van Artemis boven de grond. In de hoop meer waardevolle objecten te ontdekken die licht op de geschiedenis van de stad kunnen werpen, vroeg archeoloog Ömer Celik budget aan bij de provincie. Dit budget kwam er, waarna een team werd samengesteld. Het wordt verwacht dat de archeologen ongeveer een week de tijd nodig hebben voor het onderzoek.

“Tijdens de opgravingen op de vindplaats ontdekten we eerst de overblijfselen van een antiek badhuis,” aldus Celik. “Later bleken de tegels van dit badhuis mozaïeken te bevatten. Hierdoor gingen wij denken dat er wellicht meer mozaïeken in de omgeving te vinden zijn. Deze mozaïeken zouden dan weer duidelijkheid kunnen scheppen over de tijd dat het badhuis gebouwd en gebruikt werd.”

De stad Issos dateert terug tot 2500 voor Christus. De stad groeide uit tot een belangrijke handelsplaats. Alexander vocht een belangrijke veldslag tegen de Perzen uit in de buurt van Issos.

Bron: Today's Zaman