Geen foto

Onderzoeksraad schenkt miljoen pond tegen archeologische diefstal

Een onderzoeksteam uit Groot-Brittannië ontvangt een miljoen pond.Een team aan de Universiteit van Glasgow heeft een miljoen pond ontvangen van de Europese onderzoeksraad om de illegale handel in antieke voorwerpen te onderzoeken. Hier zal het team de komende vier jaar mee bezig zijn.

Elk jaar verdwijnen over de hele wereld talloze voorwerpen van cultureel belang. De voorwerpen worden vervolgens op de zwarte markt doorverkocht. Enkele voorbeelden zijn de kunstschatten die in Libië gestolen zijn, de Nokbeelden die in Brussel geveild werden en de talloze voorwerpen die in China verloren gaan aan tombedieven.

Het team zal de komende vier jaar onderzoeken hoe illegale organisaties de voorwerpen opgraven, verschepen en verhandelen. Het doel van het onderzoek is om te bepalen welke middelen er gebruikt kunnen worden om op te treden tegen de diefstal en om de internationale handel van cultureel erfgoed beter te reguleren.

Archeologische diefstal

Criminoloog Simon Mackenzie, die het project leidt, geeft aan dat de diefstal een groot probleem is: “Er zijn architecturale plaatsen en musea over de hele wereld die leeggeroofd worden, waaronder in Groot-Brittannië en de VS, maar natuurlijk nog veel meer in derdewereldlanden. Veilige gebieden zijn toegankelijk geworden en het materiaal is verkoopbaar. Niks is meer veilig.”

Volgens Mackenzie heeft de illegale handel in historische voorwerpen een enorme groei gekend door de komst van het internet. Mensen zouden bovendien voorwerpen willen inslaan omwille van een statussymbool. Mackenzie denkt dat het mensen niet meer uitmaakt uit welk land of welke periode een voorwerp komt.

Historisch belang

Archeoloog Neil Brodie, die vaker een leeggeroofde archeologische site heeft aangetroffen, merkt op dat dergelijke diefstal niet alleen een site vernietigt, maar tevens het cultureel erfgoed van een land. “Als een archeoloog moet je tijdens een opgraving weten waar de voorwerpen gevonden zijn en waar ze mee gevonden worden,” aldus Brodie. “Als de sites leeggeroofd zijn, verlies je de context, en dat beperkt onze archeologische kennis.”

“Het kan ook de cultuur van een groep mensen beïnvloeden,” vervolgt hij. “Als deze sites leeg gegraven of vernietigd worden, dan verzwakt het hun culturele identiteit, zoals die van groepen die politiek onderdrukt zijn. Archeologische en culturele sites moeten beschermd worden; ze zijn erg noodzakelijk.”

Bron: The Guardian

Meer lezen
Tijdvakken