Archeologische vondst in Slijpe

Onderzoekers vinden Middeleeuws kerkhof in België

Archeologische vondst in SlijpeTijdens werkzaamheden aan de riolering van de kerk in het Belgische Slijpe stuittten onderzoekers op een oud gedeelte van het kerkhof. Het bleek te gaan om de resten van een onverstoord kerkhof uit de periode tussen 1300 en 1500.

“We hebben vandaag een negentigtal skeletten opgegraven”, zegt archeoloog Jan Smet. Hij werkt voor het bedrijf Ruben Willaert, dat de opdracht voor het onderzoek kreeg toegewezen. “De skeletten worden ter plaatse gefotografeerd, gewassen, onderzocht en gecatalogiseerd. Het vinden van een dergelijk onverstoord kerkhof is relatief uniek. In steden komt het nog wel eens voor, maar in landelijke regio’s als deze eigenlijk bijna nooit. Het gaat om resten die bij de rand van het kerkhof begraven zijn. Dat kan een aanwijzing zijn voor het feit dat het om de armere bevolking gaat. In een pot vonden we werveltjes, waarschijnlijk restanten van een kindje.”

Het onderzoeken van de skeletten is de taak van fysisch antropologe Kaat Maesen. “Een eerste selectie gebeurt op de vindplaats, waarbij de aandacht vooral gaat naar de skeletten waarin het anatomisch verband nog duidelijk is. Achteraf kunnen we aan de hand van onze bevindingen een precies beeld vormen van de fysieke conditie en de levensverwachting van de bevolking in die periode.” Alle resten worden zorgvuldig ingepakt in zuurvrije dozen en gaan daarna naar het archeologisch depot in Zarren.

Bron: Nieuwsblad

Meer lezen

Tijdvakken

Landen