Onderzoekers hebben het gebouw ontdekt waar Julius Caesar is vermoord.

Onderzoekers ontdekken locatie van moord op Julius Caesar

Onderzoekers hebben het gebouw ontdekt waar Julius Caesar is vermoord. Onderzoekers van de Spanish National Research Council (CSIC) hebben vastgesteld dat een betonnen gebouw in het historische centrum van Rome de plaats is waar Julius Caesar werd vermoord. Zijn geadopteerde zoon Augustus zou het gebouw hebben laten bouwen ter ere van Caesar.

Het gebouw is drie meter breed en ruim twee meter hoog en werd door Augustus geplaatst na de dood van Julius Caesar. De onderzoekers hebben bevestigd dat dit de locatie is waar de keizer werd neergestoken tijdens een vergadering van de Senaat. De overblijfselen van het gebouw liggen op de archeologische site Torre Argentina, in het historische centrum van Rome.

“We wisten uit historische bronnen al dat Julius Caesar vermoord was in de Curia Pompei in 44 voor Christus op 15 maart,” aldus Antonio Monterroso van de CSIC, “maar er was tot nu toe geen fysiek bewijs van gevonden.” De bronnen duiden aan dat de Curia enkele jaren na de moord werd afgesloten.

“We weten zeker dat de plaats waar Julius Caesar uitkeek over de Senaat, en waar hij neergestoken werd, afgesloten werd met een rechthoekig gebouw. We weten echter niet of dat betekent dat het hele gebouw niet meer toegankelijk was.”

Het gebouw maakt onderdeel uit van het monumentale Theater van Pompeius, dat de gelijknamige militaire leider in 55 voor Christus liet bouwen ter ere van zijn overwinningen op het slagveld. “Het is een aantrekkelijk idee dat duizenden mensen elke dag met de bus of tram reizen vlak naast de plaats waar Julius Caesar 2056 jaar geleden neer werd gestoken.”

Bron: CSIC

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's