Geen foto

Onderzoekers ontdekken afstammelingen van oorspronkelijke bewoners Amerika

Ceremonial assemblage of Indian shamans of high rank.Nieuw DNA-onderzoek wijst uit dat volkeren die 5000 jaar geleden in Noord-Amerika woonden tegenwoordig nog steeds levende nakomelingen hebben. Wetenschappers kwamen tot deze conclusie nadat DNA van fossielen uit de provincie Brits-Colombië in Canada werd vergeleken met het DNA van verschillende Indianenstammen in die gebieden.

DNA onderzoek

Onderzoekers verzamelden DNA van zestig levende mensen uit de Tsimshian, Haida en Nisga’a stammen die tegenwoordig aan de noordkust van Brits-Colombië wonen. Alleen het mitochondriaal DNA, dat via de moederlijke lijn wordt doorgegeven, is daarbij onderzocht. Vervolgens werden de bevindingen vergeleken met het DNA uit de tanden van vier skeletten die tussen de 2500 en 6000 jaar oud zijn en werden gevonden in Brits-Colombië.

Men kwam vervolgens tot de conclusie dat verschillende levende individuen uit de Tsimshian en Nisga’a stammen hetzelfde DNA bevatten als de onderzochte skeletten. Waarschijnlijk is de betreffende regio de afgelopen 5000 jaar dus continu bewoond door dezelfde Indiaanse gemeenschappen, aldus moleculair antropoloog Ripan Malhi van de Universiteit van Illinois.

Bron: Live Science

Meer lezen