Geen foto

Onderzoekers dateren oudste petrogliefen van Noord-Amerika

Petrogliefen in Nevada.Met een uitgebreide analyse zijn onderzoekers van de Universiteit van Colorado in Boulder erachter gekomen dat een aantal petrogliefen die zij onderzochten mogelijk de oudste van heel Noord-Amerika zijn. De petrogliefen, in steen gekerfde tekeningen, zijn al tientallen jaren terug terug gevonden in de buurt van Winnemucca Meer vlakbij Reno in het westen van de staat Nevada.

Archeologen bepalen ouderdom

De onderzoekers probeerden de leeftijd van de tekeningen te achterhalen door te bepalen wanneer de waterstand van het Winnemucca Lake precies 1207 meter bedroeg. Dat waterniveau was het punt waarop de grote stenen onder water zouden komen te liggen en door de inheemse bevolking niet konden worden bewerkt.

Kalksteen belangrijk in onderzoek

Volgens hoofdonderzoeker Larry Benson hielp ook de laag witte kalksteen die op de petrogliefen zat bij de bepaling van de ouderdom. Eerder onderzocht Benson al vergelijkbaar gesteente bij het meer en dateerde dat toen op 11.000 jaar oud. Door middel van C14-datering bleek het kalksteen 14.800 jaar oud te zijn. Waarschijnlijk zijn de grote stenen met de petrogliefen tussen 14.800 en 13.200 blootgesteld aan lucht en opnieuw tussen 11.300 en 10.500. In één van deze twee periodes zijn de tekeningen dus aangebracht, zo stelt Benson.

Oudste petrogliefen

Welke periode het daadwerkelijk was is lastig vast te stellen, maar de onderzoekers hebben hoe dan ook de oudste petrogliefen van Noord-Amerika gevonden. Wanneer de data vergeleken worden met andere vondsten in de omgeving van Winnemucca Lake, dan lijkt de periode van 11.300 tot 10.500 het meest voor de hand te liggen. Uit die tijd zijn namelijk een groot aantal voorwerpen gevonden, evenals een mummie.

Betekenis tekeningen onbekend

Hoewel de archeologen hebben vastgelegd dat het de oudste petrogliefen betreft zijn er nog altijd veel vragen over de betekenis van de tekeningen. Met diep uitgekraste stippen en lijnen zijn complexe figuren gecreëerd, maar een duidelijk herkenbaar figuur ontdekten de onderzoekers er niet in. Volgens Benson hebben ze wel wat weg van bomen of de nerven van een blad. Een uitgebreid artikel over het onderzoek werd deze maand gepubliceerd in het Journal of Archeological Science.

Bron: Phys.org

Meer lezen
Tijdvakken