Onderzoeker doet vondst eeuwenoud chocolade-ijs dessert
In Engeland is een 350 jaar oud recept ontdekt voor een chocolade-ijs dessert. Onderzoekster Kate Loveman van de Universiteit van Leicester vond het recept in een pamflet over chocoladegerechten uit het dagboek van Edward Montagu. Chocolade had in de 17e eeuw echter niet de status die het vandaag de dag heeft.
In 1668 schreef Edward Montagu, de tweede Earl of Sandwich, een pamflet met daarin zeven recepten voor chocoladegerechten. Montagu was gek op chocolade en verzamelde recepten waarin de lekkernij veelvuldig voorkwam. Loveman stelt dat het dessert niet vergelijkbaar is met de huidige chocoladedrankjes en desserts maar dat het een vastere vorm had en donkerder van kleur was.
Genezende krachten
Dat het om een recept van een chocolade-ijs dessert gaat is interessant. Het toont namelijk aan dat ijs indertijd een luxeproduct was. In de 17e eeuw waren er veel ingewikkelde technieken nodig om eten te bevriezen en eetbaar te houden, waardoor het niet voor iedereen weggelegd was. Op het recept staat een bedrag van 200 pond maar het is niet duidelijk of dit de prijs van het recept was of de prijs van de ingrediënten.
Montagu wilde het consumeren van chocolade graag aanwakkeren en had hier commerciële belangen bij. In zijn tijd had chocolade namelijk een heel ander imago dan dat het product nu heeft. In de 17e eeuw werd gedacht dat het eten van chocolade genezende krachten had maar men was er ook huiverig voor. Zo konden ook gezondheidsproblemen zoals slapenloosheid veroorzaakt worden door het consumeren van chocolade. Het heeft lang geduurd voordat chocolade puur als lekkernij werd gezien.
Overigens zat de voorliefde voor lekker eten in de familie Montagu. Edwards achter-achterkleinkind John Montagu vond namelijk de sandwich uit.
Bron: Live Science