Onderzoek naar Viking DNA in Normandië
Britse onderzoekers van de Universiteit van Leicester zijn afgelopen maandag begonnen met onderzoek naar de mogelijke afstammelingen van Vikingen in Normandië. De onderzoekers hebben honderd vrijwilligers bereid gevonden om genetisch materiaal af te staan. De wetenschappers hopen te ontdekken hoe de Vikingen huishielden in de Franse streek. Vertrokken ze weer snel, of bleven ze langer en sloten ze huwelijken met de lokale bevolking?
Onderzoeksmethode
Volgens Richard Jones, de historicus van de Universiteit van Leicester, is het doel van het onderzoek meer te weten te komen over de intensiviteit van de Scandinavische kolonisatie tijdens de negende en tiende eeuw. Voor hun onderzoek gebruiken de wetenschappers vrijwilligers met een Scandinavische achternaam, waarvan hun voorouders al sinds de 11e eeuw in Normandië leefden. Hun DNA wordt vergeleken met het DNA van afstammelingen van de Vikingen in Scandinavië, in de hoop overeenkomsten aan te treffen. De resultaten zullen in 2016 gepubliceerd worden.
Angst voor racisme
Het was aanvankelijk de vraag of de Britse wetenschappers wel DNA-onderzoek mochten doen op de Fransmannen. Lokale antiracismebewegingen waren bezorgd over het feit dat sommige mensen hun Vikingafstamming als een statussymbool gaan zien. ‘Er zou een conflict tussen de echte en neppe Vikingen kunnen ontstaan’, aldus Jacques Declosmenil, het hoofd van de Beweging tegen Racisme Groep (MRAP).
Volgens Richard Jones, de hoofdonderzoeker van de Universiteit van Leicester, hoeven de Fransen zich geen zorgen te maken. ‘Slechts 2% van iemands DNA wordt gebruikt voor het ‘Vikingonderzoek’, alles is mogelijk voor de andere 98% van het DNA’.
Bronnen
- Phys.org, ‘British scientists hunt for Viking traces in Norman DNA’.
- nu.nl, ‘Wetenschappers speuren naar 'Viking-genen' in Frankrijk’.
Afbeelding
- Zeisterre, 'Vikingen tijdens de Gouden Boomstoet in Brugge'.