Ondergronds gangenstelsel in Zierikzee gevonden

20-10-2017 - Daan Couwenbergh

Rioolgewelf in ZierikzeeIn het Zeeuwse Zierikzee is bij werkzaamheden in een winkelstraat een gangenstelsel ontdekt. Waarschijnlijk gaat het om een oud rioleringsstelsel. Dat zo'n stelsel in een historische binnenstad ligt, is geen wonder, dat het gangenstelsel precies onder het straatje Mol ligt, was voor de gemeente wel een verrassing.


Manshoog gewelf

Het gewelf, dat bijna manshoog is, heeft meerdere vertakkingen die nog in verbinding staan met de gebouwen in de straat. Het gaat om een gemetseld gewelf dat zo'n vier meter breed is, en bij elkaar negentien meter lang. Vermoed wordt dat in de buurt meer van dit soort gewelven liggen.

Op zoek naar een oplossing

Het gewelf werd ontdekt tijdens werkzaamheden aan het riool. Er zou op de plek van het gewelf een nieuw riool aangelegd worden. Die werkzaamheden lopen nu vertraging op. Eerst moet gekeken worden hoe er nu ruimte gecreëerd kan worden voor het nieuwe riool. Het oude gewelf (deels) afbreken gaat niet. Doordat het gewelf er al zo lang ligt, is het gevaar op verzakkingen in het straatje te groot. Aannemers gaan nu uitzoeken hoe de kwestie rondom het riool opgelost moet worden. Tot die tijd liggen de werkzaamheden stil.

Bron: PZC.nl

Afbeelding: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons