Grafkist van Lood

Grafkist van lood

© Leeds City Council

Once-in-a-lifetime vondst in Groot-Brittannië: Ontdekking van historische begraafplaats onthult 1.600 jaar oude geheimen

Vlak bij Leeds in Groot-Brittannië hebben archeologen afgelopen voorjaar een bijzondere 1.600 jaar oude begraafplaats gevonden, met graven uit zowel de Romeise als de Angelsaksische tijd. De ontdekte begraafplaats kan zo een inkijkje geven in een van de belangrijkste periodes uit de Britse geschiedenis. Hoogtepunt van de opgraving is een zeldzame loden grafkist, die waarschijnlijk toebehoorde aan een Romeinse vrouw van aristocratische afkomst.

De archeologen deden hun ontdekking in de buurt van het plaatsje Garfort, vlakbij het Noord-Engelse Leeds. De meest bijzondere vondst op de begraafplaats was ongetwijfeld  een uiterst zeldzame loden grafkist, met daarin het skelet van een vrouw uit de laat-Romeinse tijd. Het materiaal van de kist toont aan dat de vrouw een hoge status had in haar tijd.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


In totaal groeven archeologen  de overblijfselen  op van meer dan 60 mannen, vrouwen en kinderen. De archeologen gaan ervan uit dat de gevonden overblijfselen van mensen uit zowel de laat-Romeinse als vroege-Angelsaksische tijd afkomstig zijn, aangezien begrafenisgebruiken van beide culturen in verschillende graven werden aangetroffen. In verschillende graven zijn ook persoonlijke bezittingen gevonden zoals messen en aardewerk. In de buurt van de gevonden begraafplaats zijn eerder ook een aantal gebouwen ontdekt met stenen uit de laat-Romeinse tijd, evenals bouwwerken in Angelsaksische stijl.

Gevonden grafvondsten

Gevonden grafvondsten

Credit: © Leeds City Council

 

Grafkist van Lood

Gevonden grafkist van lood

Credit: © Leeds City Council

Dit maakt de opgraving extra bijzonder, aangezien deze vondst een overgang aanduidt tussen twee verschillende tijdperken, een periode waaruit maar weinig geschreven bronnen zijn overgeleverd. David Hunter, hoofdarcheoloog bij West Yorkshire Joint Services, laat zich in het persbericht dan ook enthousiast uit over de vondst: "Dit heeft het potentieel om een ​​vondst van enorme betekenis te zijn voor wat we begrijpen over de ontwikkeling van het Groot-Brittannië en Yorkshire van de late oudheid. De aanwezigheid van twee gemeenschappen die dezelfde begraafplaats gebruiken, is hoogst ongebruikelijk en of hun gebruik van dit kerkhof elkaar overlapt of niet, zal bepalen hoe belangrijk de vondst is. Gezamenlijk bekeken geven deze graven de complexiteit en onzekerheid weer van het leven aan tijdens een dynamische periode in de geschiedenis van Groot-Brittannië.”

Romeinse rijk en Angelsaksische rijk

Toen het Romeinse Rijk op het vasteland steeds verder onder druk kwam te staan, onder andere door invasies vanuit het oosten, trokken de Romeinen zich in 410 na Christus terug uit Groot-Brittannië. De 5e en 6e eeuw die daarop volgden waren een van de meer roerige periodes uit de Britse geschiedenis. Nadat de Romeinen zich uit Brittannië terugtrokken, kreeg het eiland in de loop van de 5e eeuw te maken met massale migratiegolven van Germaanse stammen, waaronder de Angelen en de Saksen. In de zesde eeuw versmolten de Angelen en Saksen hun gebieden met elkaar en ontstonden er diverse koninkrijken. ‘Angelsaksisch Engeland’ (ca. 450-1066) was vanaf dat moment definitief een feit.

Archeologen hopen dat de vindplaats bij Garfort een inkijkje kan bieden in de overgang tussen de terugtrekking van het Romeinse rijk rond 400 na Christus en de oprichting van de Angelsaksische koninkrijken. Uit de periode van de Engelse geschiedenis zijn namelijk weinig geschreven bronnen beschikbaar en waardoor er volgens onderzoekers nog veel gaten zitten in onze kennis over wat zich er toen afspeelde.

Onderzoek grafkist

Onderzoek grafkist

Credit: © Leeds City Council

Verder onderzoek

Nu de opgravingen voltooid zijn kunnen onderzoekers verder onderzoek gaan doen, om de precieze leeftijd van de botresten te achterhalen. Er zal een deskundige analyse van de overblijfselen plaatsvinden die nieuwe details kunnen bepalen, zoals de afkomst.

Zodra verdere analyse van de vondsten heeft plaatsgevonden hopen onderzoekers dat de loden kist tentoongesteld kan worden in een aanstaande tentoonstelling in het Leeds City Museum, dat begrafenisgebruiken van over de hele wereld onderzoekt.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


 

Meer lezen