Geen foto

Onbekende zoon Pacal de Grote ontdekt

Er is bewijs gevonden voor een onbekende zoon van Pasal de Grote. Mexicaanse archeologen hebben op twee aansluitende fragmenten van het noorderplateau van de Zonnetempel in Palenque (Mexico) een gegraveerde tekst ontdekt. Vermoedelijk verwijst de tekst naar een tweede zoon van Maya-heerser Pacal de Grote, waarvan het bestaan tot nu toe onbekend was.

Beide sculptuurfragmenten zijn tijdens archeologisch onderzoek in 1993 gevonden door archeoloog Arnoldo Gonzalez van het Nationaal Instituut van Antropologie en Geschiedenis. Het betreffende geschrift werd echter onlangs pas ontdekt toen de twee fragmenten weer op hun plaats werden gezet op de archeologische site van Palenque.

Epigrafisch deskundige Guillermo Bernal Romero van de Nationaal Zelfstandige Universiteit van Mexico heeft de teksten ontcijfert en ontdekte dat ‘Wak[…]nal B’ahlam Ch’aaj II Sibik Kan’ meteen wordt genoemd als zoon van K’inich Janaab’ Pakal, beter bekend als Pacal de Grote.
Pacal de Grote was Maya-heerser van Palenque. Hij leefde van 605 tot 683 en regeerde volgens geschriften vanaf 29 juli 615. Toen zijn graf werd ontdekt in 1952 verschafte dit een nieuw inzicht in de begrafenisrituelen van de Mayacultuur.

Bron: Artdaily

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's