Onbekende doorgang ontdekt in Agrafort in India

Onderzoekers hebben in het Indiase Agra een bijzondere ontdekking gedaan. Tijdens herstelwerkzaamheden in de Meena Bazaar, een onderdeel van het Agrafort, is een doorgang ontdekt die tot nu toe onbekend was.

 

Het Agrafort, ook wel Het Rode Fort genoemd, is één van de bekendste attracties van India. Het gebied van de herstelwerkzaamheden ligt echter buiten het toeristisch gebied. De Meena Bazaar was ooit een overdekt marktterrein. Tegenwoordig is het onderdeel van een militair terrein.

Ontdekt bij herstelwerkzaamheden

De doorgang werd toevallig ontdekt. Archeologen drongen aan op herstelwerkzaamheden nadat de militaire aanwezig het fort zichtbaar beschadigde. Bij het opruimen van puin ontdekte de onderzoekers de doorgang, gemaakt van rood zandsteen.

Een oud marktterrein

De doorgang leidt tot netwerk van kamertjes en hokjes, de oude marktwinkeltjes. Er zijn verder trappen en pilaren blootgelegd op het voormalige marktterrein. Ook werd er Terracotta aardewerk gevonden.

Het is de taak van de onderzoekers om meer over de doorgang te weten te komen. Men probeert nu te achterhalen in welk tijdperk de doorgang werd gebouwd. Daarna zal geprobeerd worden om het in originele staat te herstellen.

UNESCO werelderfgoed

Het Agrafort is meer dan een fort. In feite is het een kleine ommuurde stad, gereserveerd voor de sultan van India. Het stamt uit de zestiende eeuw en is een van de bekendste bouwwerken uit het Mogoltijdperk. Het hele complex staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bron

timesofindia.indiatimes.com, 'Debris gone passage revealed in Agra Fort'

Afbeeldingen

Wikimedia Commons, 'Moti Masjid, Agra'

Meer lezen
Landen