Geen foto

Offers gevonden onder de Piramide van de Zon

Piramide van de Zon, Teotihuacan MexicoArcheologen hebben in de ruïnestad Teotihuacan de oorspronkelijke offers van de Piramide van de Zon gevonden. In een tunnel onder het bouwwerk ontdekten zij dierlijke en menselijke resten die vermoedelijk geofferd werden bij de inwijdingsceremonie van de bouw van de piramide.


Al in de jaren ’30 groeven een aantal onderzoekers een tunnel onder de piramide om het fundament te bestuderen. Het lukte hen toen niet om het centrum van het bouwwerk te vinden, maar door een aantal zijtunnels te graven zijn archeologen daar nu wel in geslaagd. Op de plek waar in 50 voor Christus de constructie van de piramide begon, werden nu onder andere de restanten van de offers van het inwijdingsritueel aangetroffen. Zo vond men elf ceremoniële kleien potten en een uiterst gedetailleerd masker van groen serpentiniet, dat mogelijk ooit een portret is geweest.


Levende offers
Verder werden ook de overblijfselen van levende offers aangetroffen. Zo ontdekten de archeologen restanten van een adelaar en van verscheidene hond- en katachtigen. Verder vonden ze zeven menselijke lichamen, waarvan enkele vermoedelijk kinderen waren. “De ontdekking van zeven mensen wijst erop dat het hier waarschijnlijk ging om rituele offers” aldus George Cowgill, antropoloog van de Arizona State University.


Debat
Onder de piramide werden ook nog de fundamenten van drie eerdere bouwwerken aangetroffen. Cowgill vermoedt dat door de vondsten het debat over het ceremoniële belang van de locatie weer op zal leven. Historici vermoeden dat de piramide opgericht werd ter ere van de zon, maar het is ook mogelijk dat het bouwwerk in verband stond met de onderwereld of de oorlogsgod Tlaloc.


Teotihuacan
Verder hopen de archeologen meer te weten te komen over de cultuur van Teotihuacan, waarover tot nu toe nog weinig bekend is. De stad werd waarschijnlijk ruim 2.500 jaar geleden gesticht, maar was rond de achtste eeuw na Christus volledig verlaten. Zelfs de oorspronkelijke naam van de stad is onbekend, aangezien Teotihuacan (‘de stad waar mensen goden worden’) de naam is die de Azteken in de veertiende eeuw aan de ruïnestad gaven.


Bron: ctpost.com

Meer lezen
Landen