Geen foto

Oerkangoeroe kon niet springen

Gewone KangoeroeUit nieuw onderzoek van de botten van een kangoeroesoort die tot 30.000 jaar geleden op het Australische eiland voorkwam, blijkt dat deze niet kon springen. Deze kangoeroe liep dus waarschijnlijk net als de mens gewoon op twee benen, volgens Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift PLosOne.

Groot en Zwaar

De oerkangoeroe behoorde tot de sthenurinae-familie, welke uit zo’n dertig soorten bestond, en is nauw verwant aan het hedendaagse buideldier. De grootste exemplaren van deze oerkangoeroe waren langer dan twee meter en wogen zeker 250 kilo. Dat is meer dan drie keer zoveel dan de grootste kangoeroe die nu nog leeft. Ook had de kangoeroe een kortere snuit.

Skeletbouw

Het skelet van de kangoeroe was bovendien vooral rond de gewrichten in de achterpoten veel zwaarder. Daarnaast kon hij zijn staart niet gebruiken om te sturen en te helpen bij de afzet. Hierdoor kwam hij waarschijnlijk nauwelijks van de grond. Bij moderne kangoeroes zorgen de zeer lichte poten in combinatie met sterke spieren er juist voor dat het beest gemakkelijk weg kan hoppen.

Gevaarlijk

De leider van het onderzoek, Christine Janis, geeft aan dat het voor mensen eng zou zijn geweest als we het dier tegenwoordig nog zouden kunnen tegenkomen. Het dier was niet zo aaibaar als de huidige kangoeroe.

Bron: www.nos.nl

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's