Stichting Archeologie & Publiek heeft de nominaties voor de Grote Archeologie Prijs 2019 bekend gemaakt.
Stichting Archeologie & Publiek
Nominaties bekend voor de Grote Archeologie Prijs
Vier projecten zijn genomineerd voor de Grote Archeologie Prijs. Deze landelijke prijs wordt toegekend aan het project dat het beste inspeelt op de presentatie van archeologie en het vertalen en verbeelden daarvan richting het publiek. De hele maand oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis, kan het publiek stemmen op zijn of haar favoriete project. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Nacht van de Geschiedenis op 26 oktober in het Rijksmuseum te Amsterdam.
Nominaties
Een vakjury, bestaande uit Pieter Matthijs Gijsbers, Henny Groenendijk, Wim Hupperetz, Sylvie Uenk en Sjoerd van der Linden, heeft uit de inzendingen vier projecten genomineerd:
- Helmond in 100 stukskes is een verhalenproject naar aanleiding van vondsten op een voormalige vuilnisbelt in Mierlo-Hout. Met de voorwerpen uit de vuilnisbelt op tafel vragen ‘verhalenvangers’ (schrijvers) naar de herinneringen van ‘ooggetuigen’ (ouderen). Lees hier meer over Helmond in 100 stukskes.
- Grens is een muzikale locatievoorstelling speelt op de Limes. Grens gaat over de vraag wie “wij” zijn. Waar houdt wij op en begint de ander? Zijn wij lijnentrekkers of ontdekkingsreizigers? Bouwen we muren of bruggen? En waarom? Lees hier meer over Grens.
- RoMeincraft is een speelse kennismaking met Romeins erfgoed door middel van het populaire digitale bouwspel Minecraft. Lees hier meer over RoMeinCraft.
- Community Archaeology in Rural Environments (CARE) onderzoekt op welke wijze publieksparticipatie in archeologisch onderzoek kan bijdragen aan bredere maatschappelijke opgaven. CARE streeft ernaar burgers, bestuurders en onderzoekers te verbinden in archeologisch erfgoed en van daaruit waarde te creëren voor elk van hen. Lees hier meer over Community Archaeology in Rural Environments.
Juryberaad
Een vakjury heeft alle negenentwintig inzendingen beoordeeld en vier projecten genomineerd. Met name het grote aantal en de breedte van de projecten in vorm, inhoud en periode zijn opvallend dit jaar. De projecten hebben bijna allemaal een lokaal karakter en er zijn bijzonder veel publicaties en ‘citizen science’ initiatieven ingediend. In alle gevallen is kritisch gekeken naar de meegegeven criteria. Het officiële juryrapport volgt binnenkort.
Maand van de Geschiedenis
Oktober 2019 is de Maand van de Geschiedenis, dit jaar met het thema Hij/Zij. Meer dan 500 culturele instellingen organiseren activiteiten voor een breed publiek. Dit zijn archeologische instellingen, archieven, musea, historische verenigingen, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties. Gezamenlijk zetten zij geschiedenis een maand lang in de schijnwerpers. Het Nederlands Openluchtmuseum is hoofdorganisator van de Maand van de Geschiedenis. Het Rijkmuseum organiseert de Nacht van de Geschiedenis op 26 oktober in het Rijksmuseum. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. Het Nederlands Openluchtmuseum werkt samen met Stichting Archeologie en Publiek en 35 andere partnerorganisaties om de Maand van de Geschiedenis tot een succes te maken.