Geen foto

Nieuwe vondsten en inzichten tijdens opgravingen Zuid-Willemsvaart

Tijdens opgravingen is er meer bekend geworden over het beleg van Den Bosch. De opgravingen in Den Bosch bij de nieuwe Zuid-Willemsvaart leveren steeds meer vondsten op. Onlangs werd duidelijk dat er ruim 13.000 voorwerpen zijn gevonden, en na onderzoek is nu bekend geworden hoe Frederik Hendrik van Oranje de circumvallatielinie liet aanleggen tijdens het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629.

Frederik Hendrik belegerde in 1629 de stad ’s-Hertogenbosch. De stad was moeilijk in te nemen door twee stroompjes die naar de stad liepen en vanwege de drassige ondergrond van het gebied. Frederik Hendrik liet om die reden een circumvallatielinie aanleggen, net zoals bij het beleg van Groenlo gebeurde, om de stad af te sluiten van de buitenwereld.

Tijdens de opgravingen bij de nieuwe Zuid-Willemsvaart merkte archeoloog Jeroen Flamman op dat de linies van Frederik Hendrik op oude kaarten onlogisch aangelegd zijn. “Hij lijkt een omweg te nemen en dat terwijl het destijds allemaal met de hand aangelegd moest worden,” aldus Flamman. Na grondonderzoek werd echter duidelijk dat Frederik Hendrik de oude wegen en beekjes volgde met de linies, en dus slim gebruik maakte van het landschap.

Ook haalden de archeologen zeventig dozen uit de grond met daarin scherven, munten, musketkogels en andere gebruiksvoorwerpen. Tijdens de opgravingen zijn tevens twee nederzettingen uit de 15e eeuw aan het licht gekomen.

Expositie

Omdat er zoveel vondsten zijn gedaan op de locatie, komt er een expositie van de opgravingen. De expositie vindt plaats op zaterdag 3 november op het terrein van Rijkswaterstaat aan de Kloosterstraat in Rosmalen. Bezoekers moeten zich wel van tevoren aanmelden. Lees meer informatie op de website van Rijkswaterstaat.

Bron: Omroep Brabant

Meer lezen
Tijdvakken
Landen