wikimedia commons

Nieuwe methode om wrakken in kaart te brengen

wikimedia commonsHet Nationaal Maritiem Museum (NMM) in Gdańsk (Polen) heeft een nieuwe methode ontwikkeld om scheepswrakken in kaart te brengen. Met de methode hoeft het wrak niet verstoord te worden en wordt meteen de omgeving van het wrak in beeld gebracht. En dat alles in 3D.

Precieze en tijdbesparende methode

De methode werkt met een combinatie van menselijke arbeid en software. Duikers maken vanuit verschillende hoeken foto's van alle onderdelen van het wrak. Daarna wordt met gespecialiseerde software van die foto's een 3D model van het wrak gemaakt. Volgens de onderzoekers is deze methode minder tijdrovend dan de traditionele onderwater-tekeningen van scheepswrakken. Ook zou de nieuwe methode preciezer zijn. Daarmee is het een goed werkend alternatief voor gangbare methoden.

Scheepswrakken in de Oostzee

De wetenschappers hebben de methoden getest op drie scheepswrakken in de Oostzee. De verschillende situaties en omstandigheden bij de verschillende wrakken hielpen de onderzoekers om de methode te verbeteren. Volgens de onderzoekers bleek dat de methode ook goed toegepast kan worden bij slecht zicht onder water, zonder dat de kwaliteit van het 3D-model daar onder lijdt.

Educatieve doeleinden

Omdat de nieuwe methode minder tijdrovend is dan oudere technieken, is met deze methode ook makkelijker om de staat van al eerder ontdekte scheepswrakken te controleren. Veranderingen aan het wrak kunnen bijvoorbeeld makkelijk worden bijgewerkt in het model. Ook is het mogelijk om de 3D-modellen te gebruiken voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld voor animaties in musea.



Bron: http://www.naukawpolsce.pap.pl/en/news/news,403300,polish-museum-has-developed-an-innovative-method-of-documenting-wrecks.html

Afbeelding: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Liberty-wreck2.JPG

Meer lezen