Opgravingen aan Nuoc Trong meer

Nieuwe inzichten Sa Huynh cultuur

opgravingen aan Nuoc Trong meerNa twee maanden van opgravingen zijn er dan eindelijk voorwerpen daterend van 1000 voor Christus in de centraal in Vietnam gelegen provincie Quang Ngai gevonden.

Archeoloog Doan Ngoc Khoi, van het Quang Ngai Museum, onthulde dat er tien tombes met voorwerpen van 3000 jaar geleden zijn ontdekt in de bedding van het Nuoc Trong meer.
De voorwerpen zijn gelijk aan de eerder uit de voor-Sa Huyng cultuur gevonden voorwerpen. Hieruit leidt men af dat deze cultuur ook in de bergen heeft gefloreerd.

Tot nu werden deze voorwerpen alleen in de kuststreek en het daar aangrenzende binnenland gevonden. Ze worden gekenmerkt door unieke decoratieve en fijne patronen. Het enige verschil met de eerder gevonden voorwerpen uit de kuststreek zit hem in typische kenmerken die toegeschreven worden aan de lokale cultuur.

De Sa Huyng cultuur was in deze regio tussen 1000 v. Chr. en 200 n.Chr. de dominante cultuur. Het is een van de drie oude beschavingen van Vietnam. Algemeen gaat men er vanuit dat de Sa Huyng cultuur de voorloper is van de Cham, de grondleggers van het Champa Koninkrijk dat tussen 132 en de 18e eeuw Vietnam overheerste.

Een van de opgegraven voorwerpenKenmerken van de Sa Huynh cultuur.
De Sa Huynh cultuur had een aantal opvallende kenmerken. Zo kende men een specialisme in het bewerken van brons, ijzer en keramiek. En ging men op een bijzondere manier met de doden om. De overledenen werden gecremeerd waarna de as in afgesloten kannen werd begraven, vaak vergezeld door offergaven. Ook de (oor)sieraden die men vervaardigden waren uniek met name door het veelvuldig verbeelden van twee koppige dieren in het sieraad.

Bron: Vietnam news

Meer lezen

Tijdvakken

Landen