Nieuwe Dode Zee-rollen grot gevonden?

In de woestijn van Judea in Israël hebben archeologen een twaalfde grot gevonden waar misschien Dode Zee-rollen opgeslagen hebben gelegen. In het gebergte bij het dorp Qumran waren al eerder elf andere grotten gevonden. Helaas zijn er geen boekrollen gevonden in deze grot maar wel lege kokers waar de rollen in op werden geslagen en een onbeschreven stukje perkament.

Waarde van de Dode Zee-rollen

Al sinds de jaren ‘50 is er geen nieuwe grot gevonden in het gebergte. De eerste Dode Zee-rollen werden in 1947 op de markt gebracht door Bedoeïenen, Arabische woestijnnomaden. Archeologen zijn toen direct op zoek gegaan naar de locatie van de rollen. Daar ontdekten ze nog meer grotten en vonden in totaal ongeveer 800 manuscripten. De boekrollen hebben een grote waarde voor de wetenschap omdat ze ons een beeld geven over het ontstaan van het jodendom en christendom. Zo staan er enkele Bijbelpassages op de rollen vermeld. De boekrollen zijn te dateren tussen 200 voor en 68 na Christus en zijn geschreven in het Hebreeuws, Aramees en Grieks.

Meerdere grotten

In de grotten zijn niet alleen boekrollen gevonden maar ook andere voorwerpen zoals pijlpunten en een versierd zegel van kwarts. Dit wijst erop dat in de grot koper gebruikt werd. Archeologen hopen dat ze met de vondst van deze nieuwe grot nog meer grotten gaan vinden waar eventueel nog wel boekrollen bewaard zijn. Volgens hen is er nog veel te ontdekken in het gebergte bij Qumran en in andere delen van de woestijn.

Bronnen:

Scientias.nl: Dode zee-rollen grot
Nd.nl: Nieuwe grot
Afbeelding:wikipedia.org: Qumran

Meer lezen
Tijdvakken
Landen