Archeologen aan het werk, credit: Evelyn Simak

Nieuwe database legt vondsten amateurarcheologen vast

Archeologen aan het werk, credit: Evelyn SimakDe Vrije Universiteit van Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben een systeem bedacht waardoor amateurarcheologen hun bevindingen met professionele archeologen kunnen delen via het PAN-project.


PAN-project

PAN staat voor Portable Antiquities of the Netherlands. Ook is pan het Griekse woord voor 'alles', waarmee de bedenkers van het project willen laten doorschemeren dat het project zich niet limiteert tot kleine vondsten. PAN maakt deel uit van de internationale North Sea Area Finds Recording Group en werkt verder samen met de Universiteit Leiden, de Rijksuniversiteit Groningen en tal van andere organisaties.

Het doel van PAN

Toen in 2016 het zoeken met een metaaldetector tot 30 cm diepte legaal werden de eerste stappen genomen in het ontwikkelen van PAN. Met dit project wil men meer duidelijkheid creëren over de vondsten van amateurarcheologen in Nederland. Dit om het historisch besef in Nederland te verhogen en de vondsten beschikbaar te maken voor wetenschappers, musea en andere geïnteresseerden.

Hoe werkt PAN

Wanneer een amateurarcheoloog iets ontdekt, kan hij of zij contact opnemen met een van de acht experts die zijn ingedeeld per regio. Zij komen vervolgens langs, al dan niet met een specialist, om de vondsten te documenteren. Ook kunnen reeds gevonden objecten worden aangemeld en gedocumenteerd. Liefhebbers en geïnteresseerden kunnen vervolgens via www.portable-antiquities.nl per regio kijken wat er wanneer allemaal op een specifieke plaats is gevonden. Ook worden de bevindingen gepubliceerd op de facebookpagina Portable Antiquities Netherlands.

Subsidie NWO

Het budget voor PAN bedraagt €2,23 miljoen, waarvan €1,86 miljoen afkomstig is van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. De bedenkers van PAN hopen dat dit project in de toekomst een letterlijke schat aan informatie zal opleveren die voor iedereen toegankelijk is.

 

 

 

Bronnen:

Vrije Universiteit Amsterdam: Onderzoek PAN 

Vrije Universiteit Amsterdam: NWO toekenning PAN

Vrije Universiteit Amsterdam: Vondsten hobbyarcheologen voor het eerst in kaart gebracht

Portable-Antiquities: About

Afbeelding: 

Wikimedia Commons: Via Evelyn Simak 

 

 

Meer lezen

Landen