Geen foto

Nieuwe archeologische vondst Stonehenge wijst op zonneaanbidding

Bij Stonehenge zijn twee groeven gevonden die duiden op prehistorische zonneaanbDe vondst van twee voorheen onbekende groeven nabij Stonehenge duiden er op dat de plaats een plek van zonneaanbidding was nog voordat de stenen werden geplaatst. Een internationaal team voor archeologisch onderzoek deed de vondst tijdens het Stonehenge Hidden Landscapes Project, waarbij het megalithische monument virtueel in kaart wordt gebracht.

De twee groeven liggen binnen het zogeheten Neolithic Cursus pad. Dit is een immense lineaire omsingeling in het land die van het westen tot het oosten om Stonehenge heen loopt. De Cursus is honderd meter wijd en tweeënhalf kilometer lang. Het is al langer bekend dat de Cursus uitgelijnd ligt op de hemel, maar door de groeven wordt het nu duidelijk op welke manier.

Vanaf Stonehenge’s Heelstone gekeken liggen de groeven uitgelijnd op het opgaan en het ondergaan van de midzomer zon. De Heelstone is een steen aan de ingang van het pad dat leidt naar het megalithische monument. De archeologen denken bovendien dat er stenen, houten constructies of vuurplaatsen in de groeven hebben gelegen die gebruikt werden tijdens het eren van de opkomende en ondergaande zon.

Rituele site

Tevens is er een gat gevonden aan de noordzijde van de Cursus. Het wordt gedacht dat dit een ingang en uitgang was voor een rituele processie die langs de Cursus en de groeven liep terwijl de zon over de hemel bewoog op de langste dag van het jaar. Volgens het team zou deze ontdekking aangeven dat de site al als rituele plaats werd gebruikt voordat Stonehenge werd opgezet, misschien zelfs al 5.000 jaar ervoor.

“Er werden verschillende activiteiten uitgevoerd bij andere ceremoniële sites nabij Stonehenge. De resultaten van dit nieuwe onderzoeken bieden nieuwe inzichten in hoe complex deze activiteiten waren en hoe intiem deze gemeenschappen met de natuurlijke wereld waren,” legt professor Vince De Stonehenge Cursus omcirkelt het megalithische monument.Gaffney, archeoloog en projectleider bij de universiteit van Birmingham, uit.

Het Stonehenge Hidden Landscape Project is sinds de zomer van 2010 aan de gang en moet met de nieuwste geofysische apparatuur het monument en de prehistorische omgeving visueel in beeld brengen. Volgens een woordvoerder van het project kunnen de nieuwe technologieën resultaten bewerkstelligen die later publiekelijk via het internet, de iPad of de mobiele telefoon bekeken kunnen worden.

Bron: BBC

Meer lezen