Geen foto

Nieuwe archeologische vondst in de Vallei der Koningen

Nieuwe archeologische vondst in de Vallei der KoningenDe uitstekend bewaarde tombe van Nehmes Bastet is gevonden in de Vallei der Koningen, een Egyptische zangeres en dochter van een hoge priester. Het team van Zwitserse archeologen zocht naar de tombe van Koning Tuthmosis III, maar stuitte onverwachts op deze tombe.

Het archeologische team kwam toevallig uit bij een put die leidde tot een grafkamer. Deze grafkamer was voor iedere archeoloog een ware schatkamer: hij stond tot de nok vol met allerlei oude Egyptische artefacten. Ook is de hierin gevonden tombe uiterst bijzonder, omdat het de eerste maal is dat er een vrouw in de Vallei der Koningen is gevonden die niet behoord tot de oude Egyptische royale familie.

Het Zwitserse team heeft aangetoond dat het graf dateert uit de 22e dynastie, die heerste van 945 tot 712 v. Chr. De vrouw die is gevonden is één van de dochters van een priester van de god Amon Ra en is dus bijna drieduizend jaar oud. De priester bekleedde een hoge positie binnen de Karnak tempels en men denkt dat hij over een speciale connectie met de god Amon Ra beschikte. De naam van zijn dochter, Nehmes Bastet, duidt aan dat zij beschermd werd door de godin Bastet. 

Het team stuitte met graafmachines op een houten sarcofaag, zo laat de Egyptische staatssecretaris van Oudheden weten. Deze sarcofaag was zwart gelakt en versierd met allerlei hiërogliefen. Ook vonden de archeologen een houten ‘stelae’ (pilaar) waarop verschillende titels van overledenen zijn genoteerd. De archeoloog Pauline-Grothe gelooft dat de tombe niet voor Nehmes Bastet was gemaakt, maar door haar werd hergebruikt. Dit zou de archeoloog afleiden aan de verschillende gevonden artefacten. Geen van de archeologen weet tot dusver waar de tombe oorspronkelijk voor werd gebruikt. 

Nieuwe opgravingen en onderzoeken zijn in volle gang om alle aspecten van het graf en de waardevolle collectie te onthullen. De sarcofaag is inmiddels geopend en zoals verwacht ligt er een mummie van een vrouw in.

De Vallei der Konigen is gelegen nabij de historische stad Thebe. Vandaag de dag heet deze staat Luxor. De Vallei der Koningen is een begraafplaats waar talloze farao’s uit het Nieuwe Rijk zijn begraven en door archeologen weer zijn gevonden. 

Lees meer over de Vallei der Koningen op ISGeschiedenis.nl.

Bron: Mail & Guardian Online

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's