Geen foto

Nieuw lesprogramma voor geschiedenis bij basisscholen

Nieuw lespakket. Foto door Luca Di TommasoOp 28 juni 2013 presenteert het Erfgoed Leiden en Omstreken het lespakket ´Naar de stad?’ en bordspel ‘Magt in Leyden’ om leerlingen van het basisonderwijs op een spelende wijze kennis te laten maken met de geschiedenis van Leiden. De officiële presentatie wordt gehouden door wethouder Jan-Jaap de Haan (Cultuur) in het Archeologisch Centrum Erfgoed Leiden en Omstreken. De leerlingen van basisscholen in Leiden gaan er vanaf volgend jaar gebruik van maken.

‘Naar de stad?’

Het lespakket ‘Naar de stad?’ maakt gebruik van iPads om de leerlingen te introduceren met een middeleeuws gezin. In dit gezin zullen de leerlingen zich bezighouden met de leeftijdsgenoten Lijsje en Didde. Met behulp van de iPads moeten de leerlingen onderzoek doen naar verschillende problemen waar het gezin mee te maken krijgt, zoals het moeten betalen van belasting, honger, oorlog, brandstichtingen en de pest. Na dit onderzoek beslissen de leerlingen of het gezin verhuist naar de stad of blijft op hun huidige woonplaats.

‘Magt in Leyden’

Het bordspel ‘Magt in Leyden’ is een onderdeel van het lespakket ‘Naar de stad?’. Het bordspel is anderhalf meter groot en kan ook zonder ‘Naar de stad?’ gespeeld worden. Op dit bordspel moeten de leerlingen zoveel mogelijk macht in middeleeuws Leiden krijgen ondanks de problemen uit deze tijd. Ook hier krijgen de leerlingen te maken met de belastingen, oorlog, honger, brand en de pest.

Programma

Logo Erfgoed LeidenVanaf 15.45 uur bent u welkom bij het Archeologisch Centrum Erfgoed Leiden en Omstreken op de Hooglandse Kerkgracht 17 N in Leiden. Om 16.00 uur begint het programma met een welkom door Ariela Netiv, de directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken. Hierna volgt de presentatie. Aanmelden kan via s.suer@erfgoedleiden.nl, maar dit is niet verplicht.

Meer lezen
Landen