Geen foto

Nieuw blogbericht Experimentele Archeologie

Lees de derde column in de Experimentele Archeologie blog. Vandaag is er een nieuw bericht verschenen op de blog over experimentele archeologie, geschreven door hoogleraar Annelou van Gijn en experimenteel archeoloog Diederik Pomstra. Lees over misschien wel het oudste product dat uit een chemisch proces is voortgekomen, berkenpek, en hoe Diederik uitvogelt hoe dit in de prehistorie als lijm gebruikt had kunnen worden.

De blog Experimentele Archeologie wordt bijgehouden door Annelou en Diederik. Samen toetsen ze feiten, theorieën en veronderstellingen uit de archeologische wetenschap door middel van experimenten. Hierdoor wordt niet uitgewezen of de methoden ook daadwerkelijk werden toegepast in de prehistorie, maar de experimenten kunnen wel aantonen of een bepaalde handeling 'waarschijnlijk' of 'mogelijk' waren.

In het nieuwe blogbericht toetst Diederik of 80.000 jaar oude berkenpek als lijm gebruikt had kunnen worden. Lees hieronder de inleiding, of klik hier om direct naar het bericht te gaan.

Tijdens opgravingen bij Köningsaue werd misschien wel het oudste product van een chemisch proces gevonden: 80.000 jaar oude berkenpek. Berkenpek is bijzonder spul. Je kunt het verwarmen waardoor het zacht, kleverig en kneedbaar wordt. Na afkoelen wordt het behoorlijk hard. Dit maakt het heel geschikt als kleefstof. Geen echte lijm, maar meer een plakkerige stopverf. Ideaal dus voor het schachten van werktuigen. De berkenpek vult namelijk alle ruimte tussen het werktuig en handvat of steel op en plakt deze er aan vast. Een probleem is echter wel hoe je het maakt, want deze pek wordt gewonnen door berkenbast onder zuurstofarme omstandigheden te verhitten tot ongeveer 400˚C. Dit is natuurlijk makkelijk als je de beschikking hebt over aardewerk, maar dat was er 80.000 jaar geleden niet.

Lees het volledige artikel op de Experimentele Archeologie blog van Archeologie Online.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen