Geen foto

Nederzetting uit Romeinse tijd ontdekt in Eindhoven

Er zijn sporen van een Romeinse nederzetting in Eindhoven gevonden.Werknemers en vrijwilligers van het Archeologisch Centrum van de gemeente Eindhoven hebben een nederzetting uit de Romeinse tijd ontdekt. De sporen werden gevonden op een perceel langs de snelweg A2 op de hoek van de Sliffertsestraat en de Noord Brabantlaan.

Men vermoedt dat de nederzetting uit de 2e of 3e eeuw stamt. Stadsarcheoloog Nico Arts beweert dat het om een bijzondere vondst gaat, gezien het feit dat het een complete nederzetting betreft. “Het terrein is in de Romeinse tijd optimaal benut,” aldus Arts.

De archeoloog geeft aan dat er sporen zijn gevonden van zeven gebouwen, zogeheten woonstalhuizen. “Dat waren potstallen, diep uitgegraven stallen waarin de mest werd bewaard voor de bemesting van de akkers,”  legt hij uit. “Dat was een door de Romeinen uitgevonden techniek, die hier een eeuw lang is gebruikt. Toen dit gebied werd ontvolkt door de invallen van Germaanse stammen is deze vorm van bemesting ook vergeten. Pas elfhonderd jaar later dook die weer op.”

Bron: Eindhovens Dagblad

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's