De Mont-Saint-Jean hoeve in de negentiende eeuw

Een gravure van de Mont St-Jean hoeve in de negentiende eeuw.

Wikimedia Commons [Public Domain]

Nederlandse veteranen helpen bij opgraving Waterloo hospitaal

Een groep van Britse en Nederlandse veteranen zullen helpen bij opgravingen op de plek waar tijdens de Slag bij Waterloo een veldhospitaal lag. De groep van in totaal 25 veteranen zal samenwerken met archeologen om het hospitaal uit 1815 te herontdekken.

Opgraving van het veldhospitaal

De opgraving focust zich op de gebouwen van de Mont St-Jean hoeve in België, dat diende als een veldhospitaal tijdens de slag in 1815. De opgraving zal in juli 2019 plaats gaan vinden. Het is de eerste keer dat deze locatie opgegraven zal worden, men hoopt dan ook bewijs te vinden van de activiteiten die hier tijdens de slag van Waterloo plaats vonden. Duizenden soldaten werden in het hospitaal behandeld, waarvan er ook vele overleden. De betrokken archeologen hopen bewijs te vinden van de inspanningen om levens te redden.

Waterloo Uncovered

De opgraving wordt georganiseerd door het goede doel Waterloo Uncovered. Deze organisatie combineert archeologie met de steun aan veteranen. Veel van de betrokken veteranen hebben zelf verwondingen gerelateerd aan hun diensttijd of lijden aan PTSD. Onder de veteranen bevinden zich ook acht Nederlanders.

Het veldhospitaal bij de Mont St-Jean hoeve is niet de eerste plek waar de organisatie opgravingen organiseerde. In 2015 zorgde het goede doel bijvoorbeeld al voor opgravingen van een stuk slagveld bij Château d’Hougoumont, waar onder andere musketballen zijn gevonden. Dit zijn mogelijk vondsten van een van de eerste confrontaties tussen de Franse en de geallieerde troepen.

Geschiedenis van het veldhospitaal

Op 15 juni 1815 besloot de Hertog van Wellington dat hij een veldhospitaal zou opzetten in de hoeve van Mont St-Jean. De vier veldslagen die vervolgens tussen 15 en 18 juni plaatsvonden, zorgden voor ruim 60.000 patiënten. Het veldhospitaal bood niet enkel onderdak aan de Britten, alle slachtoffers van de veldslagen werden er verzorgd. Voorbeelden zijn de Britse veldmaarschalk FitzRoy Somerset (die zijn arm verloor) en de Nederlandse Prins van Oranje (de latere koning Willem II), beiden werden ook in het veldhospitaal behandeld.

De opgravingen door Waterloo Uncovered zullen plaatsvinden van 8 tot en met 19 juli 2019.

Bronnen:

Afbeelding:

  • De Mont-Saint-Jean hoeve in de negentiende eeuw, via Wikimedia Commons [Public Domain].
Meer lezen
Tijdvakken
Landen