Nederlandse schip ‘De Faam’ gevonden bij het Engelse Poole

In 1990 werd een schipwrak gevonden voor de kust van de havenstad Poole. Nu blijkt dat het om het Nederlandse schip ‘De Faam’ gaat. De Faam verdween in een storm in maart 1631. De naam van het schip werd deze week bekend gemaakt door het Poole Museum. Bij de berging van het schip in 2013 werd ook een unieke kop van een roer gevonden in de vorm van een mannenhoofd.

Vondst in 1990

Het schip werd al in 1990 gevonden tijdens het baggeren van een zandbank voor de kust bij Poole. Sindsdien heeft de Bournemouth University onderzoek naar het wrak gedaan. Aan de hand van het specifiek roer dat het schip bevat, kon middels oude statuten en verslagen worden vastgesteld dat het om het Nederlandse schip de Faam ging. Op de kop van het roer is een mannenhoofd gevestigd van 8,4 meter groot. Deze is uniek omdat het zo groot is en geeft een mooi inkijkje in de bouwstijl van de schepen van toen. De onderzoekers hebben het hoofd gerestaureerd zodat het in musea tentoongesteld kan worden. Onder andere het Westfries Museum in Hoorn heeft al om een samenwerking gevraagd zodat ook zij spullen uit het wrak tentoon kunnen stellen.

Geschiedenis van de Faam

Het schip De Faam was in 1631vanaf Hoorn onderweg naar de Caraïben, toen het voor de Engelse kust verging. Het schip was in bezit van Hercules Garretson en Cornelius Veene, twee Nederlandse handelaren. De kapitein van het schip was Jacobson Botemaker en ten tijde van het ongeluk waren 45 mensen aan boord. Volgens de oude verslagen zouden alle mensen de schipbreuk overleefd hebben maar het schip was niet meer te redden. Het is onduidelijk of het schip ook lading bij zich had. De stukken van het schip die na 400 jaar nog intact zijn, worden nu in het Poole Museum bewaard en tentoongesteld.


Bronnen:


Bbc.com: The Fame Dorset
Nhnieuws.nl: Westfries Museum
Bbc.com: The Fame rudder

Afbeelding:

Wikipedia.org: Poole haven

Meer lezen