Geen foto

Nederlandse archeologische depots puilen uit

Het rijksmonument museum Kam, gelegen in Nijmegen.In zowel Nijmegen als het Noord-Hollandse Wormer staan depots met archeologische vondsten afkomstig van Nederlandse opgravingen. Beide zijn overvol en hebben plannen om een nieuw depot te bouwen.

Het museum G.M. Kam in Nijmegen heeft ruimte gehuurd aan de Nieuwe Dukenburgseweg, waar ook de gemeentelijke afdeling Archeologie is gevestigd. Dit omdat de opslagruimte in het museumdepot uitpuilt van de archeologische vondsten.

In de nieuwe ruimte moeten de provinciale vondsten opgeborgen worden. Momenteel bestaan die uit zo’n 10.000 dozen, vertelt Annelies Koster, conservator Archeologie van Museum Het Valkhof. Museum Kam is onderdeel van Het Valkhof. Het museum wil ook een nieuw depot op hun terrein in de Museum Kamstraat. Dat gebouw zou enkele verdiepingen moeten beslaan.

Maar ook in Noord-Holland slaat de nood aan ruimte toe. In een depot in Wormer worden alle provinciale archeologische vondsten opgeslagen, zowel als alle voorwerpen die door particulieren worden opgegraven. De huidige collectie beslaat zo’n 9.000 dozen, naast tienduizenden tekeningen, foto’s en dia’s.

Volgens Martin Veen, beheerder van de archeologische collectie van de provincie, zijn er nieuwbouwplannen voor een groter depot in Castricum. Daar zal ook een informatiecentrum in komen. “Nu kloppen er alleen bezoekers aan die de collectie voor studie of onderzoek willen bekijken,” aldus Veen. “Voor mensen die benieuwd zijn naar wat er in hun dorp is gevonden, is de capaciteit er niet.” Het depot in Castricum is naar verwachting over twee jaar klaar.

Bron: De Gelderlander en Noordhollands Dagblad

Meer lezen
Tijdvakken
Landen