Geen foto

Nederlander vindt grootste Europese dinosaurus ooit

Tyrannosaurus Rex. Foto David Monniaux (Wikimedia Commons) Nederlands dinorestaurateur Aart Walen blijkt elf jaar geleden een fossiel van de grootste vleesetende dinosaurus van Europa te hebben gevonden. In maart 2014 publiceerden twee Portugese wetenschappers de resultaten van hun onderzoek naar de 150 miljoen jaar geleden overleden Torvosaurus gurneyi, vrij vertaald: ‘de woeste hagedis van Gurney’.

Europees monster

In 2003 stuitte Aart Walen in het Portugese plaatsje Lourinhã op de bovenkaak van het reusachtige dier. De schedel van de dinosaurus alleen al was ruim één meter groot. Van kop tot staart was het beest tien meter lang, dit terwijl andere vleesetende dinosauriërs uit de tijd van de Torvosaurus een maximale grote van twee tot vijf meter wisten te bereiken. Het fossiel dat de Nederlander vond had één van zijn vlijmscherpe tanden zelfs nog in de kaak zitten.

Vruchtbare grond in Portugal

Een aantal jaar na de vondst deed Walen wederom een zeer bijzondere ontdekking. In dezelfde kuststreek trof hij een nest van de Torvosaurus aan, met daarin eieren en de resten van een dinosaurusembryo. Het gebied boven Lissabon wordt wel de schatkamer op dinogebied genoemd, omdat het er ooit wemelde van de dinosaurussen en de gesteentelaag daarom vol fossielen zit. Het gebied was ooit een estuarium met voldoende vers water en veel vegetatie. Dikwijls raakte het gebied overspoeld met zand uit de zee.

Hoogtijdagen van dinosauriërs

Het recent ontdekte monster leefde 150 miljoen jaar geleden, in het Jura-tijdperk. De continenten Europa en Noord-Amerika waren toen net gescheiden van elkaar. De Torvosaurus is de iets kleinere broer van de Tyrannosaurus Rex. Deze bekende reus uit Noord-Amerika, de Carcharodontosaurus en de Spinosaurus uit Noord-Afrika en de Giganotosaurus uit Argentinië waren allemaal groter dan de Europese soort, maar leefden allen pas op aarde in het Krijt-tijdperk, de periode na het Jura-tijdperk. De Torvosaurus lag dus al tachtig miljoen jaar als fossiel in de grond voordat de T-rex zijn tijdgenoten de stuipen op het lijf riep.

Bronnen

Volkskrant: Nederlander vond kaak van onontdekte monsterlijke roofdinosaurus

AD: Nederlander vindt fossiel van grootste vleesetende dino

Lees ook eens het Archeologie Magazine!

Meer lezen