Kralen die mensen tegenwoordig gebruiken als bescherming tegen het boze oog.

Necropolis aangetroffen tijdens aanleg Bulgaarse snelweg

Kralen die mensen tegenwoordig gebruiken als bescherming tegen het boze oog. In Bulgarije is tijdens een archeologische opgraving langs de route waar de nieuwe Struma Snelweg moet komen een necropolis aangetroffen. Het bouwwerk is naar schatting 2.800 jaar oud. De vondst van het necropolis levert voor de betrokken archeologen meer vragen dan antwoorden op.

De vondst van het necropolis was onverwacht. De archeologen waren tevens verbaasd over de grootte van het Necropolis en de lange periode waarin het in gebruik was. De twee nabijgelegen eeuwenoude nederzettingen kunnen de grootte van de begraafplaats verklaren. Archeoloog Filip Mihailov vermoedt dat de menselijke resten na crematie op de site zijn uitgestrooid. Het is ook mogelijk dat de resten in urnen van aardewerk gezeten hebben.

Op de site zijn ook een zilveren oorbel, pendant en kralen gevonden. Het lijkt er op dat mensen 2.500 jaar geleden blauwe kralen gebruikten om zich te beschermen tegen het boze oog, zoals tegenwoordig ook het geval is. Tevens werden er stenen omheiningen aangetroffen, welke bijdragen aan het mysterie van het site, gezien de stenen van kilometers ver weg afkomstig zijn. Dit soort begrafenisrituelen zijn gebruikelijk voor bergregio’s, terwijl de gevonden site bestond uit een helling van dik rood klei zonder stenen.

Bron: Sofiaecho

Meer lezen

Tijdvakken

Landen