Neanderthalers stierven eerder uit dan gedacht
Neanderthalers zijn mogelijk 10.000 jaar eerder uitgestorven dan wetenschappers dachten. Dat blijkt uit een publicatie in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Science.
De laatste Neanderthalers zouden 30.000 jaar geleden zijn uitgestorven in de Kaukasus in Rusland. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat dit al 39.700 jaar geleden is gebeurd. Tot nu toe ging men er vanuit dat Neanderthalers en de moderne mens naast elkaar leefden in één gebied, maar dat wordt nu in twijfel getrokken.
Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van het University College Cork (UCC) en de Universiteit van Oxford in samenwerking met het laboratorium voor prehistorie in St. Petersburg in Rusland. Het onderzoek richtte zich op de Mezmaiskaya grot in zuidelijk Rusland. De grot is rijk aan botten en artefacten van Neanderthalers. In 2010 werd de grot ontdekt. De datering van de restanten van een Neanderthalerkind wijzen uit dat de Neanderthalers zo’n 39.700 jaar geleden verdwenen zijn.
Waarschijnlijk mengden de neanderthalers en de moderne mens zich niet of nauwelijks. De moderne mens was vooral aanwezig in Afrika en het zuiden van Eurazië, terwijl de Neanderthalers meer noordelijk woonden, zoals in de Kaukasus. Pas enkele honderden jaren voor de nieuw ontdekte tijdsperiode trok de moderne mens richting het noorden.
Wetenschapper Ron Pinhasi zegt hierover: “Het is nu veel duidelijker dat Neanderthalers en moderne mensen niet naast elkaar bestonden in de Kaukasus en het is mogelijk dat dit scenario voor de meeste regio’s van Europa geldt.”
Bron: Discovery news