Geen foto

Neanderthalers maakten gespecialiseerd werktuig van bot

 

Schedel van een Neanderthaler. Beeld door Véronique Pagnier, WikimediaTwee onderzoeksteams van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie uit Leipzig en van de Universiteit Leiden hebben 50.000 jaar oude gereedschappen van bot gevonden in Zuid-Frankrijk. Zij vonden de gereedschappen apart van elkaar bij opgravingen op sites uit het Paleolithicum en kwamen gezamenlijk naar buiten met dit nieuws. De gereedschappen moeten door Neanderthalers zijn gemaakt, maar hebben veel weg van modernere gereedschappen.

Gereedschap van Neanderthalers

Hoewel de voorwerpen niet overeenkomen met wat bij eerdere opgravingen van Neanderthalers is gevonden, zijn ze vergelijkbaar met vondsten van modernere mensensoorten. Volgens onderzoeker Shannon McPherron van het Max Planck Instituut is de vondst mogelijk het bewijs dat de Neanderthalers al eerder dan gedacht capaciteiten hadden die te vergelijken zijn met de moderne mens. Over de ontwikkeling van Neanderthalers bestaan nog altijd een hoop onduidelijkheden.

Bijzondere vondst

De manier waarop de botten tot gereedschap zijn bewerkt maakt hen bijzonder. De uiteinden van de voorwerpen zijn namelijk afgerond, terwijl de moderne mens die ongeveer 40.000 jaar geleden vanuit Afrika naar Europa kwam alleen beschikte over puntige gereedschappen. De afgeronde punten waren bedoeld om leer mee te bewerken en deze soepeler te maken, een werkwijze die nu nog op vrijwel identieke wijze bestaat.

Meer opgravingen nodig

Hoewel de archeologen sterke vermoedens hebben dat het om gereedschap van Neanderthalers gaat, kunnen ze de mogelijkheid dat de moderne mens eerder naar Zuid-Europa kwam niet geheel uitsluiten. Om meer bewijs te achterhalen zullen in een noordelijker gebied ook opgravingen moeten worden verricht, in de hoop dat daarbij ook gereedschap wordt gevonden.

Bij de opgravingen rondom Pech-de-l’Azé I vonden de archeologen alleen voorwerpen en botten van Neanderthalers en ook de C14-datering gaf aan dat de voorwerpen 50.000 jaar oud zijn. De vondst is daarmee een stuk ouder dan de tot nu toe gevonden gereedschappen van bot of overblijfselen van de moderne mens.

Bron: Phys.org

Meer lezen
Tijdvakken
Landen